Прогонените от Калище деца бежанци още не са тръгнали на училище

Прогонените от Калище деца бежанци още не са тръгнали на училище
Коларова обяви, че децата на прогонените бежанци все още не ходят на училище. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Децата бежанци, които бяха публично прогонени от с. Калище, все още не ходят на училище, заяви пред "Дарик" в събота служебния просветен министър Румяна Коларова.

„Аз написах две писма до Държавната агенция за бежанците, с които искам от тях информация. До този момент те се свързват с нас само по телефона, а разговорите по телефон могат да доведат само до една несигурност, която може да провокира социално напрежение. Искам да имаме яснота каква е тяхната заявка. Доколкото знам, те имат желание три от по-големите деца да учат в училището в Земен, а останалите деца да учат в столичното 66-о СОУ. До този момент аз не съм получила никаква писмена заявка", подчерта Коларова.

По темата с учителските заплати министърът на образованието коментира, че на този етап може да гарантира единствено, че има пари за планираното 5-процентно увеличение на заплатите им - с 30 лева за младите преподаватели и с 20 лева за учители и старши учители.

„Мога да гарантирам, че има пари и за корекцията, която внесохме относно натовареността на учителите от хуманитарните дисциплини. Бюджетът на Министерството в такава степен е съкратен - 26 милиона. Много трудно министерството намира пари за всичките тези увеличения на заплатите, които ние искаме да гарантираме", добави министър Румяна Коларова.

По думите й в над 50 училища все още не са приключили ремонтите, което било обяснимо заради дъждовното лято: „Това не е уникален проблем, през други години е имало същия проблем. Директорите вече са станали специалисти в това как да продължават ремонтите и едновременно с това да протича учебен процес".

#Румяна Коларова #бежанци #учители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »