Тържества в цяла България в Деня на независимостта

Тържества в цяла България в Деня на независимостта
A A+ A++ A

В днешния празничен ден цялата страна ще отбележи 106-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

Кулминацията на тържествата е в старопрестолния град Велико Търново

От 11:00 ч. на площад "Княз Александър Първи" Столична община организира тържествено честване. В програмата пред паметника на Независимостта ще участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов и хор "Света София" при общинския културен институт "Красно село" с диригент акад. Валентин Бобевски. Водещ ще бъде актьорът Мариус Донкин.

Служебният министър-председател проф. Георги Близнашки ще посети Велико Търново. В 16:00 ч. той ще се срещне с кмета на града Даниел Панов в сградата на общината, а в 19:30 ч. ще произнесе слово по време на тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен Първи".

Военнослужещи и военният духов оркестър на военно формирование 22 220 – Сливен ще участват в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на 7-ми конен полк в Сливен.

Военни от цялата страна ще участват в тържествата в Русе, Горна Оряховица, Плевен, Стара Загора, Костинброд

Във Варна, от 11:00 ч., на площад "Независимост", тържествено ще бъдат издигнати Националното знаме и флаговете на Европейския съюз и Варненска община. Ще участват военнослужещи от Военноморските сили (ВМС). От 18:00 ч. на площад "А. Новак", пред входа на Морската градина, представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изнесе концерт за гражданите и гостите на Варна.

В Бургас, от 10:00 ч., пред сградата на общината, тържествено ще бъдат издигнати Националното знаме и флаговете на Европейския съюз и Бургаска община. Строят на представителните блокове на Военноморските сили, Сухопътни войски и Военновъздушните сили, ще бъде приет от началника на гарнизона комодор Мален Чубенков – командир на Военноморска база – ВМС. Ще бъде отслужен празничен молебен за благоденствието на независима България. Ритуалът ще продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военен клуб Бургас. В проявите в Бургас ще се включат и военнослужещи от Военновъздушните сили.

В Деня на независимостта Музеят на бойната слава в Ямбол ще има Ден на отворените врати от 10:00 до 16:00 ч. 

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

#независимост #България #празник #тържества

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »