Делото на Независимостта не е подвластно на амбициите

Делото на Независимостта не е подвластно на амбициите
A A+ A++ A

Делото на Независимостта не е подвластно на властовите амбиции, на политическите пристрастия и етническите различия. Това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни, освен политическа, получава икономическа независимост и вече сама определя своята политика.

С тези думи се обърна към многохилядното множество служебният премиер Георги Близнашки, след като прие почетните роти на Националния военен университет. С тържествена заря-проверка във Велико Търново завърши празничната програма по повод 106-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Присъстваха министри от служебния кабинет, дипломати, представители на държавни институции.

Старопрестолният град по традиция бе център на националните чествания. На 22 септември 1908 г. в двора на църквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста, с който е провъзгласена Независимостта, а той приема титлата цар на българите. От 1998 г. денят се чества като национален празник.

"Денят на независимостта 22 септември 1908 г. е една от най-паметните дати в историята на нашата държава, когато строителите на съвременна България отстояват правото на българската нация за самоопределение и възстановената българска държава окончателно бива обявена за равноправен суверен", отбеляза в празничното слово министър-председателят.

"Действително това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни освен политическа, получава и икономическа независимост и вече сама определя своята договорна политика. Обявяването на независимостта е поредната стъпка по пътя към осъществяване на националните ни идеали", продължи той.

"За всекиго от дейците на Българското възраждане може да кажем, като за апостол Петър, че са камъкът, върху който се гради. Така и делото на всеки един от нас трябва да е част от съграждането на достойна, единна европейска България, в която гражданите и управниците "еднакво да мислят и едно да желаят", каза премиерът.

"Българският народ винаги е принадлежал и ще продължи да принадлежи към общността на европейски народи, при спазване на върховенството на закона - законът, определен от обединените народи, сред които е и независимият български народ", каза премиерът.

"Историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора и свободния устрем за национално себедоказване от себеуважението на една нация и от самочувствието на свободния човек", каза премиерът Близнашки и припомни, че независимо от историческите превратности България е направила своя цивилизационен избор и днес тя е пълноправен член на ЕС и на Евроатлантическия пакт.

Тържествата във Велико Търново завършиха с празнични илюминации и аудио- визуалния спектакъл „Звук и светлина”, който проследява историята на България.

Източник: БГНЕС

#Велико Търново #Независимостта на България #Георги Близнашки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »