Първи коалиционни въздушни удари по „Ислямска държава” и в Сирия

Първи коалиционни въздушни удари по „Ислямска държава” и в Сирия
A A+ A++ A

Военни от  Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ са участвали в първите въздушните атаки на САЩ и съюзниците срещу позиции на „Ислямска държава“ в Сирия, съобщиха световните агенции.

По данни на американските медии арабските държави са демонстрирали необикновена регионална солидарност срещу заплахата от джихадистите, които вече контролират обширни територии в Сирия и Ирак.

Високопоставен представител на министерството на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, потвърди пред АФП, че „арабски партньори“ са участвали в бомбардировките, без да уточнява кои.

Според наблюдателите водената от САЩ офанзива в Сирия отбелязва повратна точка във войната срещу „Ислямска държава“. Досега администрацията на президента Обама се въздържаше от пряка намеса в гражданската война в Сирия.

Ударите са били фокусирани върху позициите на „Ислямска държава“ в сирийския град Ракка и по други точки по границата между Сирия и Ирак.

Междувременно съд в САЩ постанови, че йорданската банка Араб банк носи отговорност за съзнателна подкрепа на тероризма, понеже е предоставяла средства на палестинската групировка „Хамас“, предаде ВВС.

Съдебните заседатели са взели решение, че банката е длъжна да изплати компенсации на жертвите на няколко атентата на палестинска и израелска територия.

#въздушни удари #САЩ #Сирия #Ирак #ислямска държава #джихадистите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"