Галъп: Не надуваме процентите на ГЕРБ

Галъп: Не надуваме процентите на ГЕРБ
A A+ A++ A

Като мобилизират периферната си подкрепа в последните дни преди изборите, от ГЕРБ могат да достигнат и проценти за самостоятелно управление. Това прогнозира в студиото на Нова тв социологът Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

БСП е с предвидима подкрепа, за ДПС очакваме да има и гласуване зад граница, добави той.

Но ако ГЕРБ успее да мобилизира избирателите си и събере още 200 хиляди гласа, става възможно партията да събере пълно мнозинство в следващия парламент.

Социологът отрече да има раздуване на резултатите от проучването на общественото мнение. Той отхвърли и идеята да прогнозира колко ще е купеният вот.

„Няма как да отразим купения вот, той трябва да личи в отговорите на респондентите ни, за да го съобщим“, каза Симеонов. Но в деня на изборите агенцията ще се опита да обхване и този предполагаем резултат, даде да се разбере той.

Социологът повтори изводите от последното изследване на „Галъп“: три са сигурните партии в новия парламент – ГЕРБ, БСП и ДПС.

Още три са с висока вероятност да попаднат в парламента: „България без цензура“, Реформаторският блок и Патриотичният фронт.

С по-малка вероятност, но също с шанс да преминат бариерата, са АБВ и „Атака“.

„Най-вероятният вариант е за шест партии в парламента. При това положение ГЕРБ получава около 100 депутати, около и над 50 за БСП, около 40 за ДПС и останалите три политически сили с около 15 депутати“, каза Първан Симеонов.

За разлика от евроизборите, когато даваха почти равни проценти за основните претенденти, сега от „Галъп“ прогнозират голяма разлика между първите две партии - 35,9% за ГЕРБ и 18,3% за БСП.


#избори #ГЕРБ #БСП #ДПС #Галъп интернешънъл #Първан Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"