Турция разреши забрадките в гимназиите

Турция разреши забрадките в гимназиите
A A+ A++ A

Турското правителство вдига забраната срещу забрадките в гимназиите година след като падна и забраната за обществени места.

Вицепремиерът Бюлент Арънч заяви, че решението е в подкрепа на тези, които досега били принудени да посещават училище без забрадка, а премиерът Ахмет Давутоглу определи решението като опит за демократизация.

Камуран Караджа, председател на образователния съюз „Егитим-Сен“, смята, че мерките ще предизвикат травма в страната. По думите му турското общество се връща към Средновековието чрез религията.

Миналата година в Турция бе премахната забраната за забрадки в държавните институции като част от пакет реформи в подкрепа на свободата и демокрацията. Секуларистите осъдиха тази стъпка като опит за ислямизация на светската държава.

В университетите обаче е позволено жените да бъдат забулени, а съпругите на повечето членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПРС) на Ердоган също носят хиджаб. Основателят на съвременна Турция Кемал Ататюрк базира новата република върху строгото разделение между религия и държава. Критиците обвиняват Ердоган в опит да подкопае наследството на Ататюрк. Той отхвърля тези обвинения.

#Турция #забрадки #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"