В Турция сложиха образованието под забрадка

В Турция сложиха образованието под забрадка
Снимка: chronicle.bg
A A+ A++ A

Автор: Орхан Кемал Ченгиз, "Тудей`с Заман"

Вицепремиерът Бюлент Арънч обяви разрешаването на ученичките да ходят на училище със забрадки на главите. Ако бяхме нормална държава щях да приветствам такова развитие на нещата, защото съм убеден, че такава стъпка би окуражила ултрарелигиозните части от обществото да изпратят с желание своите момичета на училище.

Само че ние живеем в държава, в която бившият премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви своя стремеж за отглеждане на "благочестиви поколения". И от доста дълго време почти всички стъпки, предприемани в образованието, са в посока осъществяване на неговото желание. Задължителните уроци по религия продължават да бъдат давани на всички, независимо от тяхната вяра или принадлежност към секта. По време на тези уроци на всеки ученик му се налага да приема сунитското разбиране на исляма. Турция беше осъдена два пъти от Европейския съд по права на човека /ЕСПЧ/за тези задължителни уроци.

Със сегашната система за централизирано изпитване, известна като TEOG, повечето ученици биват принуждавани да се записват в религиозни училища, известни като имам-хатип. Както съм писал и преди, дори внукът на главния равин на еврейската общност в Турция беше принуден да влезе в едно от тези училища, тъй като в момента те са опция на подразбиране в рамките на образователната система – казано по-ясно ако не си определил избора си на конкретно училище или ако не можем да събереш необходимото количество точки, "системата" автоматично те насочва към някое от тези религиозни училища.

От запис на разговор на среща между Билял Ердоган, един от синовете на президента Ердоган, с няколко членове на партията и официални лица става ясно, че Билял Ердоган желае да вижда как все повече и повече ученици биват принуждавани да влизат в религиозните училища. Той, също така, се надява момчета и момичета да са в отделни училища. Билял Ердоган не само е син на президента Ердоган, но е и един от директорите на Фондацията за младежта и спорта в Турция /TÜRGEV/, която приема дарения на стотици, може би и хиляди парцели от градски власти и държавни институции, на които гради училища имам-хитап и общежития за учащите се.

Ясно е, че с последната стъпка, разрешаваща ученичките да покриват главите си, е само детайл от тази нова "религизация" на образователната система. Тя, обаче, създава проблеми и поради други гледни точки. Можете ли вие, като светска държава, да предприемете стъпки за разрешаването на учениците от една религия, секта и т.н. да използват религиозни символи? Ще бъде ли разрешено, също така, на учениците-християни да влизат в сградите , носейки кръстове на верижки на врата си? Ще могат ли учениците алевити свободно да използват символите на своята вяра? Ще бъде ли разрешено на учениците атеисти да носят символи, изразяващи техните убеждения? Знаем, че това няма да се случи. Това правителство даже не признава джемеви /алевитски места за поклонение/ като места за поклонение. Сега властите планират отваряне на стаи за молитва във всяко училище, но, естествено, те дори не обсъждат създаването на джемеви в училищата.

Правителството рекламира като "свобода" последното си действие, разрешаващо на ученичките носене на забрадки в час. Само че свободата съществува тогава, когато всеки и всички могат да я ползват. Ако държавата признава правата само на отделни сегменти от обществото, докато отрича това на други, това, което се върши е налагане на определени убеждения на всички, създаване на държавна религия и официална идеология. А точно това прави в Турция сегашното й правителство.


Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"