Поскъпването на тока е част от подобряването на енергетиката

Поскъпването на тока е част от  подобряването на енергетиката
"Няма как системата /на енергетиката/ да се оздрави изцяло за няколко седмици“, заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Поради натрупаните проблеми в енергетиката НЕК разплаща на контрагентите си само 53% от задълженията си. Това ще се промени постепенно, няма как системата да се оздрави изцяло за няколко седмици“, заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той поясни, че за да се намерят повече пари в сектора - не само за НЕК, но и за дружествата, и за производителите на електроенергия, трябва да се намалят загубите и всички участници на пазара да работят по-ефективно.

Министърът бе категоричен, че увеличението на цената на електроенергията ще покрие около 1/5 от дефицита в НЕК. Останалите 80% от загубите в НЕК ще се компенсират постепенно чрез предоговаряне на дългосрочните договори и след дискусии с производителите на енергия от ВЕИ по оптимизиране на техните разходи. 

По отношение на протестите в сектора служебният министър заяви, че е задължение на ръководствата на фирмите контрагенти на НЕК да изплащат заплатите на служителите си, след това на доставчиците си и на банките. „На практика се оказва, че задълженията към НЕК и „Булгаргаз“ на групата протестиращи топлофикации са много повече, отколкото обратното“, заяви Щонов.

#НЕК #Васил Щонов #НЕК #Булгаргаз #министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"