Възможна ли е коалиция ГЕРБ-БСП?

Възможна ли е коалиция ГЕРБ-БСП?
Снимка: bezpartien.com
A A+ A++ A

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в четвъртък пред агенция Ройтерс, че е готов да проведе разговори с други партии след гласуването на 5 октомври за формиране на голяма коалиция с цел осигуряване на политическа стабилност. Въпреки че Борисов не споменава конкретно, че би преговарял с БСП, се подразбира, че се отнася за другата голяма политическа сила.  Борисов се аргументира с тезата, че "Едно правителство на малцинството в момент, когато има нужда от стабилност, е рисковано за страната”.

Моделът на коалиране между леви и десни работи прекрасно в Германия и бе постигнато от канцлера Ангера Меркел след три месеца преговори в края на миналата година. Само че, да не забравяме, че България не е Германия и лявото и дясното у нас не са това което са. За да се стигне до политически съюз между консерваторите на Меркел и Социалдемократическата партия бяха направени редица компромиси. За да не изпадне страната в политическа криза, канцлерът се съгласи за въвеждане на  минимално заплащане в размер на 8,50 евро на час, което ще въведено през 2015-а г. Договорено бе и въвеждането на минималната задължителна пенсия от 850 евро. Това означава, че в бъдеще няма да има пенсионер, който да получава под тази сума. Споразумяха се и за еднакви възнаграждения за мъжете и жените, данък върху финансовите трансакции, по-големи инвестиции в инфраструктурата и образованието, стратегия за насърчаване на растежа и заетостта в еврозоната. Социалдемократите се отказаха от въвеждане на данък за най-богатите германци, което бе един от най-силните им предизборни козове.

Въпросът е, че у нас липсва подобна култура на коалиране. Политиците не могат да преглътнат егото си, а избирателите не биха простили „подобна измяна”. При нас „ляво” и „дясно” се повтарят като мантра, без да си даваме сметка какво стои зад тях. В крайна сметка важни са смисълът и изпълняемостта на икономическата и социална програма, а не коя партия ги заявава.

Нашите политици са на светлинни години от постигане на реален диалог, който да се справи с реалните проблеми. Бойко Борисов зявлява: "Ако нямам 121 депутата - връщам мандата”. Лидерът на БСП Михаил Миков е категоричен: „ГЕРБ ще се коалират с ДПС и Реформаторския блок”. Това, според него, е фатално за страната. Подобни гръмки изявления се случват на фона на колабиралата ни индустрия, мизерията в здравеопазването, фалиралото селско стопанство и чалгаджийската култура.

Избирателите също не са готови за подобна стъпка и с голямо основание. Причината е, че ние не сме Германия и си нямаме Ангела Меркел. След като бе публикувана новината, че Борисов е готов на голяма коалиция, симпатизанти написаха във форумите” „R.I.P ГЕРБ”, а тези на БСП: „Само това ни липсва”.  

Една коалиция трябва да отразява желанията на избирателите  и когато политическите програми са толкова различни  (поне на теория) как да не се чувстваме излъгани, ако подобен съюз се случи?

В този контекст може би не ни чака нищо добро, защото вече всички политици са изгубили доверието ни. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"