Доказано: Хамбургерите водят до затъпяване

Доказано: Хамбургерите водят до затъпяване
A A+ A++ A

За никого не е тайна, че хамбургерите и пържените картофки са вредни за здравето. Австралийски учени обаче изследваха над 600 човека, за да направят откритието, че при 14-годишни младежи това се отразява зле и на мозъка.

Децата, които наблягали на западната диета, се проявявали по-зле в когнитивни задачи до 17-годишна възраст. Като цяло, консумацията на готова храна, включително колбаси и безалкохолни напитки, има негативни асоциации, които се отразяват на времето за реакция, умствените способности, визуалното внимание, научаването и паметта.

От друга страна любителите на плодове и зелени листни зеленчуци имали положително когнитивно представяне.

Според д-р Анет Ниаради това може да се дължи на високото съдържание на микроелементи в зелените листни зеленчуци, което е свързано с по-добро когнитивно развитие.

В същото време омега-6 мастните киселини в пържените картофи и червеното месо, наред с редица други фактори, вероятно водят до понижаване на когнитивните умения. Метаболитните пътища функционират най-добре с балансиран прием 1:1 на омега-3 и омега-6 мастни киселини, но западната диета може да промени това съотношение на 1:20 или 1:25.

#зеленчуци #плодове #пържени картофки #Хамбургер #здраве #мозък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"