АФП: Купуване на гласове и натиск върху избирателите в България

АФП: Купуване на гласове и натиск върху избирателите в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България, най-бедната страна от Европейския съюз, се купуват гласове. Това показват не само проучванията, но и се потвърждава от правителството. Гласове се купуват за пари, храна и дърва за огрев, се казва в коментар на АФП.

25 години след падането на комунизма освен търговия с гласове, в България се упражнява натиск върху гласоподавателите. Често хората гласуват от страх, а не от убеждения.

Принудена да оцелява с минималната работна заплата в България от 340 лева (174 евро), Мая Иванова е повече от готова да продаде гласа си в парламентарните избори в неделя, включително и за храна.

"Кой няма да вземе 50 лева в днешно време, когато мизерията е потресаваща? Дори 20 лева да ми предложат, аз ще ги взема", казва 51-годишната ромка от миньорския град Бобов дол пред АФП.

 "Но те ни дават само кюфте и две филийки хляб. Парите ги прибират организаторите", добави ромката.

Средната месечна заплата в страната се равнява на около 400 евро.

Всички партии са задължени да заявят на всички свои предизборни плакати и листовки, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Но дали подобни мерки имат ефект далеч не е сигурно.

Експертен съвет от български политолози, журналисти и социолози излезе с анализ, според който 6-7% от гласоподавателите почти със сигурност ще продадат гласа си, а още толкова са склонни да участват в това престъпление. Експертният съвет е свикан по инициатива на служебния министър, за да даде конкретни съвети. Така са посочени над 100 рискови секции, основно в бедни райони.

Гласът на един от всеки седем българи се продава. В МВР вече са постъпили общо 53 сигнала за купуване на гласове. Под лупа са сложени най-критичните според полицията области - Враца, Монтана, Видин.

 

#избори #България #Европейския съюз #гласове #търговия с гласове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници