"Сова Харис" вижда дясно мнозинство в новия парламент

"Сова Харис" вижда дясно мнозинство в новия парламент
"Сова Харис" вижда ГЕРБ с най-много депутати в бъдещия парламент. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Агенция "Сова Харис" проведе национално проучване (19-25 септември), което дава голям превес на десните партии в новото 43-то Народно събрание.

Проучването по поръчка на в. "Преса" дава около 98 депутатски места на ГЕРБ. БСП ще разполага с около 66, ДПС с 33 места, "България без цензура” с 15 или 16, Реформаторският блок с 14-15 и Патриотичният фронт с около 13 места. 

С декларирана подкрепа от около 200 000 гласа Реформаторският блок също изглежда сигурен участник в новия парламент. На тези избори традиционната десница излиза консолидирана с нов проект и изглежда че отново ще заеме мястото, което имаше синята коалиция.

Дясното политическо пространство по всяка вероятност ще се допълни и от Патриотичния фронт. Кампанията на националистите показва възходяща линия и към момента подкрепата за тях ги поставя над 4%-ната бариера. По същество коалицията между НФСБ и ВМРО-БНД измества "Атака".

След електоралния шок, който БСП получи на изборите за Европейски парламент, прогнозата за резултата на социалистите изглежда най-рискована. Декларираните нагласи обаче показват, че сред левия електорат настъпва сериозна консолидация.

Данните показват, че резултатите на ДПС от предишните избори ще бъдат превишени. Ако партията, ръководена от Лютви Местан, възвърне и влиянието си сред изселниците в Турция, присъствието им в следващия парламент ще стане още по-масирано.

Ясно е, че следващият мандатоносител трябва да е ГЕРБ, които ще могат да направят избор. Най-очевидната конфигурация е дясноцентристко мнозинство, при което обаче трябва да включат поне два по-малки партньора. Дори и в този случай мнозинството не би могло да разчита на подкрепа от повече от 130 депутати, което го прави доста крехко.

Имайки предвид тежката ситуация, в която се намира страната, такова мнозинство трудно би издържало на натиска при прилагането на наложителни непопулярни мерки, които трябва да предприеме следващото управление.

Добрата новина е, че в рамките на последния месец декларираната избирателна активност е нараснала с около 5%. Тези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого, представляват 58% от всички избиратели. Посочилите и конкретната избрана от тях партия са малко над 62%. Това означава, че ако тези намерения се потвърдят, между 3 400 000 и 3 600 000 ще се възползват от правото си на глас в неделя.

#ГЕРБ #Бойко Борисов #Сова Харис #ДПС #БСП #реформаторски блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници