Плевнелиев: Страните в ЕС да решат заедно за имиграцията

Плевнелиев: Страните в ЕС да решат заедно за имиграцията
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Необходим е интегриран европейски подход за справяне с проблемите на имиграцията, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща на президентите на деветте членки, участващи в заседанието на групата "Арайолуш" в Португалия.

„Само през последната година тероризмът е прогонил от домовете им милиони хора, които се отправят към границите на ЕС и затова споделяме разбирането, че само заедно, в рамките на една широка коалиция, можем да решим проблема с терористични организации, заяви той. Справянето с бежанските потоци изисква повишеното внимание от страна на европейските институции и обща европейска политика“, отбеляза българският държавен глава.

Плевнелиев подчерта, че в новата Европейска комисия има комисар със завиден опит в сферата на имиграцията, а именно представителят на Гърция.

На форума държавният глава отново апелира за справедливо разпределяне на тежестта от имиграционната вълна, за засилване на европейските институции, на "Фронтекс" и преди всичко на превенцията.

"За да можем да бъдем ефективни, трябва да обърнем внимание и да работим и в Сирия, и в Либия, и в Ливан, и в Украйна, за да може тези хора да живеят в собствените си страни, а не да се превръщат в бежанци, заяви президентът.

Никога досега не е имало толкова много застъпващи се кризи, с които ЕС трябва да се справя, е общата оценка на президентите, участващи в заседанието на групата "Арайолуш".

Съюзът трябва да се отнася хуманно към тези, които са стигнали до общите граници, в съответствие с европейските и световните стандарти. Същевременно трябва да се пристъпи към решаването на въпросите, предизвикващи бежанските вълни, е позицията на държавните глави.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #имиграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »