Немският инвеститор "Аурубис" влага над половин милион лева в Пирдоп и Златица

Немският инвеститор "Аурубис" влага над половин милион лева в Пирдоп и Златица
Снимки: aurubis.com
A A+ A++ A

Във вторник излезе информация, че немският концерн „Аурубис” има намерение да вложи 75 млн. евро в развитието на медодобивния завод в Пирдоп. От Novinite.bg се свързахме с предприятието за да разберем повече за планираните инвестиции и ето какво ни каза изпълнителният директор и вицепрезидент на компанията Тим Курт.

 Той е специалист по логистика от Университета по приложни науки в гр. Фрийдберг, Германия. Започва кариерата си в “Unilever” (1990-2001 г.), където като Ръководител “Износ” натрупва опит в областите планиране, закупуване, счетоводство и обслужване на клиенти. Развитието на кариерата си продължава в компанията “Numico” и до 2004 г. заема позицията Ръководител “Логистика” за брандовете “Milupa” и “Pulmoll”, като се занимава главно с планиране и осигуряване на суровини за дейността на фирмата.

От 2004 до 2006 г. живее и работи в гр. Ополе, Полша, като заема позицията Директор “Верига доставки”. В “Норддойче Афинери” (предишното наименование на Аурубис) започва работа през 2006 г. и до месец юли на 2014 г. е Вицепрезидент “Корпоративна логистика”. Допълнителено в периода 2009- 2013 г. заема и корпоративната функция мениджър “Иновации” на концерна. Участвал е в реализацията на множество проекти на Групата, някои от които и в България.

Вярна ли е информацията, че германският концерн "Аурубис" смята да вложи 75 млн. евро в медодобивния завод в Пирдоп?

През финансовата 2014-2015 г. планираме инвестиции на приблизителна стойност 25 милиона евро. През 2016 г. планираме мащабен ремонт на завода, който предвижда инвестиция от близо 50 млн. евро в подмяна на съществуващо и закупуване на ново оборудване.

Каква е причината да вложите тези пари именно в Пирдоп?

"Аурубис Груп" засвидетелства доверието си в потенциала на завода на "Аурубис България" и правим една крачка напред, за да бъдем позиционирани в списъка на първите пет медни производители в световен мащаб. Разчитаме на добрия инвестиционен климат, на подкрепата на нашите служители и нашите съседи, гражданите на Средногорието, които имат важна роля за нас, за да продължим да инвестираме и да съдействаме за подобряване на региона като най-голямата компания и работодател тук.

По какъв начин ще бъдат разпределени тези инвестиции в завода?

В две основни посоки - повишаване на ефективността и опазване на околната среда. Например, 60% от стойността на нашия проект „Аурубис България 2014“ включва мерки за опазване на околната среда с обща стойност над 26 милиона евро.

Ще бъдат ли разкрити нови работни места и приблизително какъв брой?

Към момента в завода в близост до град Пирдоп работят близо 820 служители и около 1 500 представители на външни фирми, с което ние сме един от най-големите работодали както в региона, така и на национално ниво. Както споменах по-горе, планираните инвестиции са насочени в голяма степен към подмяна и закупуване на ново оборудване, което не изключва по линия на нови проекти да се нуждаем от допълнителен човешки ресурс.

Освен влагането на средства в завода, "Аурубис" е направил дарения и към община Пирдоп. Как ще бъдат оползотворени те?

Ежегодно "Аурубис България" подписва партньорски програми за развитие с общините в региона – Златица и Пирдоп, на стойност 250 000 лева за всяка една община, а общата инвестиция възлиза на около 600 000 лева. По линия на тези споразумения реализираме съвместни проекти в областта на образованието, спорта, културата, здравеопазване и околна среда. У нас ежегодно сме обявени за едни от най-големите корпоративни дарители по критерий „финансови дарения“ от Българския дарителски форум.

Възнамерявате ли да правите и други инвестиции в България?

В настоящия момент сме се концентрирали към изпълнението на текущите си инвестиционни проекти – "Аурубис България 2014", който приключва тази година и е на стойност 44.2 млн. евро и откриване на пречиствателна станция за очистване на дъждовни и повърхностни води, както и планираните, за които вече споменах.

 

Основната дейност на "Аурубис България" е преработването на медни концентрати за производство на медни аноди и катоди, както и вторични продукти като сярна киселина, фаялит и шлам. Състои се от четири основни производствени единици: металургия, рафинерия за катодна мед, производство на сярна киселина и обогатителна фабрика.
В момента в компанията работят 800 служители.

През последните 10 години за модернизация на производството и екологично ефективни подобрения са инвестирани над 500 млн. евро. През 2013 г. производството на "Аурубис България" възлиза на 354 000 тона анодна мед, 230 000 тона катодна мед и 1 200 000 тона сярна киселина.

През годините "Аурубис България" е отличена с множество корпоративни награди. Сред тях са „Инвеститор на годината” (2007 г.), „Най-добър корпоративен инвеститор” (2008 г.), „Корпоративен дарител на годината” (2011 г.), "Най-зелено индустриално предприятие" (2011 г.) и др. За изминалата година "Аурубис България" заема 2-то място в категорията „Топ 10” на най-големите компании в България по комплексни показатели в класацията Капитал 100.

#Пирдоп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"