Инспекцията по труда започва кампания срещу трудовите злополуки

Инспекцията по труда започва кампания срещу трудовите злополуки
Около 800 предприятия в цялата страна ще бъдат проверени от инспекторите по труда в рамките на кампанията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главната инспекция по труда стартира кампания за предотвратяване на трудовите злополуки на работното място в резултат на подхлъзване и спъване, съобщиха от инспекцията.

Около 800 предприятия в цялата страна ще бъдат проверени от инспекторите по труда в рамките на кампанията.

Проверките стартират от 1 октомври 2014 г. в секторите „Производство на храни” и „Хуманно здравеопазване”. В тях заради наличието на „мокри” процеси и необходимостта от често хигиенизиране има висок риск от подхлъзване върху влажни настилки.

Резултатите ще бъдат отчетени в началото на 2015 г. Предстои планирането на проверки и в други рискови сектори.

При посещенията в предприятията инспекторите по труда ще информират работодателите и работещите за рисковете на работното място, които могат да доведат до падане след подхлъзване и спъване, както и как да ги минимизират.

И в България, и в световен мащаб, инцидентите след подхлъзване или спъване с падане на нивото, на което се намира работещият, са най-честата причина за трудовия травматизъм. През 2013 г. поради тези причини у нас са станали 503 от 2277 трудови злополуки на работното място или 22% от всички.

Статистиката показва, че 95% от паданията водят до счупени кости. Често те причиняват и мозъчно сътресение. В 35% от случаите периодът на нетрудоспособност след падане е минимум месец.

#инспекция #Труд #започва #кампания #злополуки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници