Защо да станем вегетарианци?

Защо да станем вегетарианци?
A A+ A++ A

Световният ден на вегетарианците, 1 октомври, е установен от Американското вегетарианско общество през 1977 г. и одобрен от Международния съюз на вегетарианците през 1978 г.

Около 30 на сто от населението на света са вегетарианци

като цифрите се увеличават с всяка изминала година. Така, вегетарианството се превръща в начин на живот и мода сред обществата - не само заради хуманитарната идея, но и заради положителното въздействие върху организма.

С цел популяризиране на този метод на хранене се появиха доста кампании, сред които и „Постен понеделник”, която насърчава хората да изключат животинските храни от менюто си поне за един ден.

Намаляването на консумацията на месо с 15 процента (равностойно на един ден в седмицата) намалява риска от хронични заболявания, подобрява здравето и има силно отношение към опазването на планетата.

Например в Китай, масова практика е да се изключи животинската храна два пъти в месеца - на всяко 1-о и 15-о число.

Ето и няколко от големите ползи, които могат да ни накарат да преминем към този тип хранене според Foodpanda.

По-добро здраве

Bегетарианската диета намалява риска от сърдечно-съдови заболявания - убиец номер едно и на мъже, и на жени. След изследване на 70 000 души над 50-годишна възраст е установено, че за период от шест години смъртността е била 12 на сто по-ниска за вегетарианци, отколкото за месоядни.

Вегетарианските диети значително намаляват и риска от рак на стомаха, на дебелото черво, рак на панкреаса, рак на гърдата, на матката и рак на яйчниците.

В допълнение към тези дългосрочни ползи за здравето, се виждат и незабавни подобрения на холестерола, кръвното налягане, нивото на кръвната захар, имунитета и здравето на храносмилателната система. Също така - по- малко болки и страдания, вероятно дължащи се на противовъзпалителния ефект от консумацията на повече растителни храни.

Загуба на тегло

При проучване на Оксфордския университет, при близо 38 000 възрастни е установено, че месоядците са склонни да имат по- висок индекс на телесната маса (BMI).

Освен че вегетарианците са по- здрави, те са и по- слаби и нямат нужда от вредни диети. Това се дължи на растителните ястия, които са по-богати на антиоксиданти и фибри.

Бъдете сигурни, че вашите вегетариански ястия са направени от цели, богати на хранителни вещества храни и не се обработват по нездравословен начин, за да запазите здравето си и да имате свеж вид.

Подобряване на настроението

В допълнение към добрите трансформации на тялото, консумацията на повече растителни продукти води до подобряване на умствения капацитет.

Приемането на полезна храна повишава енергията, спокойствието и по-голямото чувство на щастие.

Чувството на глад ни прави раздразнителни и неработоспособни, заради това експертите съветват да консумираме плодове и зеленчуци между основните хранения.

Подобрява външния вид

Антиоксидантите подобряват кръвообращението и променят пигментите по- кожата.

Консумацията на повече пресни, сурови зеленчуци помага да се избегне преждевременното стареене и бръчки. Косата и ноктите са по-здрави, в перфектна форма и еластичност.

По-добър секс

Яденето на повече вегетариански ястия стимулират половите хормони и подобрява интимния живот.

Чешки учени са сравнили сексуалното излъчване на вегетарианци и на група хора консумиращи месо. Изследванията показали, че мъжете, които избягват хранителни продукти, са оценени като значително по-атрактивни и приятни.

#здраве #вегетарианец #вегетарианство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"