Работодатели и синдикати против актуализацията на бюджета

Работодатели и синдикати против актуализацията на бюджета
Според социалните партньори проект за актуализация трябва да бъде представен от новото правителство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работодателите и синдикатите се обявиха против актуализацията на бюджета за 2014 година.

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев представи декларация от името на социалните партньори относно актуализацията на бюджета.

Според социалните партньори проект за актуализация трябва да бъде представен от новото правителство и той да отразява политическите реалности в страната след провеждането на парламентарни избори след 5 октомври.

„Радикална актуализация на бюджета, особено в предлаганите значими размери, може да бъде предприета само и единствено по инициатива на действащо правителство и при работещо Народно събрание”, посочи Велев.

„Заставаме зад категоричната позиция, че не следва да бъде предлаган и приет проект за актуализация на бюджета, който предвижда по-голям бюджетен дефицит от 3% от БВП”, заяви Велев от името на социалните партньори.

Васил Велев посочи, че емитирането на нов държавен дълг, особено при липса на публично достъпна официална информация и варианти за разрешаване на проблемите в КТБ и ТБ Виктория и настоящия състав на Управителния съвет на Българската народна банка, е допустимо единствено с оглед покриване на новонатрупания бюджетен дефицит (до 3 на сто), ако сегашният фискален резерв не е в състояние да го покрие.

Според социалните партньори актуализацията на бюджета не може да се третира като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и да поднесе "за подпис" на следващото правителство и на следващия парламент.

#работодатели #синдикати #против #актуализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"