"Алфа Рисърч": Най-вероятен е шестпартиен парламент

"Алфа Рисърч": Най-вероятен е шестпартиен парламент
ГЕРБ би имал около 98-100 депутата, БСП – 53-55, ДПС – 44-46, РБ и ББЦ – по 16-18 всяка. Шестата партия, към момента, най-вероятно Патриотичния фронт – 12 народни представители. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-вероятен шестпартиен парламент и трудно съставяне на правителство, това сочи националното представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено чрез пряко стандартизирано интервю в периода 28-30 септември сред 1100 пълнолетни граждани от страната, публикувано на сайта на агенцията.

При такава хипотеза ГЕРБ би имал около 98-100 депутата, БСП – 53-55, ДПС – 44-46, РБ и ББЦ – по 16-18 всяка. Шестата партия, към момента, най-вероятно Патриотичния фронт – 12 народни представители. Битката обаче както за шестата партия, така и евентуално за седми-осми участник в 43-то Народно събрание може да се окаже твърде оспорвана, посочват от агенцията.

Според проучването ГЕРБ получава 34.1% от твърдо решилите да гласуват, БСП - 19.1%, ДПС - 15.4%, Реформаторският блок и "България без цензура" - по 6%, Патриотичен фронт - 4.2%. Близо под чертата остават "Атака" с 3.9% и АБВ с 3.8%.

На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии. Това е основният извод, който се налага от националното представително проучване.

На база избирателите в България може да се очаква, че около 3 млн. 200 хил. до 3 млн. 300 хил. ще отидат до урните. Очакваната активност е по-ниска от тази на изборите през 2013г. и само силна мобилизация на гражданите в последните няколко дни, както и неизвестният брой гласуващи в избирателните секции в чужбина може да промени тази тенденция.

Настоящото изследване е част от регулярния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенция Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се провежда със собствени средства. Изследването е проведено в периода 28–30.09. 2014г. сред 1100 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

#кампания #избори #Алфа рисърч #проучване #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"