Селфито - строго забранено в тъмната стаичка

Селфито - строго забранено в тъмната стаичка
Ако гражданин бъде забелязан да си прави снимки с бюлетината в помещението за гласуване, то неговият глас няма да бъде зачетен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Селфито в тъмната стаичка по време на изборния ден е строго забранено, предупредиха представители на Централната избирателна комисия в разяснителна кампания пред студенти от Минно-геоложкия университет в София.

Ако гражданин бъде забелязан да си прави снимки с бюлетината в помещението за гласуване, то неговият глас няма да бъде зачетен, подчерта Александър Андреев от ЦИК.

„В много случаи хората желаят да се заснемат как гласуват в изборното помещение или в кабината за гласуване. Това е недопустимо, тъй като по силата на изборния кодекс използването на фотоапарат, всякаква заснемаща техника, телефони, и снимането на вота се третира като показване на вота, т.е. нарушение на тайната на гласуването. Тези бюлетини ще бъдат унищожени”, обясни Андреев, цитиран от Дарик.

От ЦИК представиха и машините за електронно гласуване пред студентите. И на тези избори електронният вот ще бъде експериментален. Определеното време за гласуване на избирателя машинно е шест минути.

#селфи #забранено #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »