Ше плащат вече пенсиите по електронен картон

Ше плащат вече пенсиите по електронен картон
A A+ A++ A

Националния осигурителен институт и "Български пощи" ЕАД се договориха от началото на октомври пенсиите и пенсионните записи, които се получават чрез пощенските станции, да се изплащат по електронен изплащателен пенсионен картон.

Хартиеният носител на досегашния картон се заменя със служебен бон. Той ще се разпечатва в момента на изплащане на сумите, ще се подписва от получателя на сумата и ще служи като документ за извършеното плащане, обясяняват от НОИ.

От 7 октомври 2014 г., когато започва изплащането на пенсиите, електронен изплащателен картон ще бъде наличен във всички пощенски станции от областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

За населените места от останалите области изплащането на пенсии за м.октомври остава по досегашния ред - чрез хартиен носител.

Удобството на новия начин се състои в това, че с едно посещение в пощенската станция пенсионерът ще може да получи едновременно месечната си пенсия, неполучените от предходните пет месеца пенсии, както и пенсионен запис, ако има такъв. Всички тези плащания се посочват на отделни редове в служебния бон.

Предвижда се и възможност за получаване на пенсията от всяка пощенска станция в страната. Така пенсионерите ще пестят транспортни разходи.


#пенсии #пенсионери #Националния осигурителен институт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"