На мястото на взрива зее кратер, линейки чакат за оцелели

На мястото на взрива зее кратер, линейки чакат за оцелели
Линейките чакат в готовност да извозват оцелели
A A+ A++ A

Цехът на барутната фабрика е сринат, в средата на завода зее огромен кратер - това разказват очевидци на експлозията в Горни Лом.  Жертви със сигурност ще има, казват от спасителните екипи, но никой не се наема да прогнозира броя им.

Линейки от четири общини чакат в готовност да извозват оцелели, засега обаче няма такива.

По време на инцидента фабриката е работила и е била пълна със служители.

Ударната вълна е откъртила врата на 5 км, разказа пред бТВ жител на едно от съседните села.

Жители на Горни Лом обясниха, че днес са видели седем тира с мини за обезвреждане в двора на завода.

Хората, които са били първа смяна на работа, са се прибрали в селото. В смяната от 17 часа има само 2-3 души от Горни Лом и те не са се прибрали.

Периметър от 4 км около завода е отцепен заради опасността от вторични взривове. Към момента не е постъпила достоверна и потвърдена информация за броя на хората, които са били на смяна по време на инцидента, уточняват от МВР.

„В момента водим наблюдение с технически средства. Издирваме пострадали лица”, каза пред Нова телевизия главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. За причините той се колебае, защото според експертите утилизация на мини не може да причини взрив с такава мощност.

Той каза, че досега не е получил логично обяснение какво се е случило.

В крайна сметка цехът го няма, каза Светлозар Лазаров.

Взривът е бил в един от цеховете, в който работят 15 жени, каза по-рано кметът на Чупрене Ваньо Костин, който е на мястото на инцидента. По думите му още не е ясно дали в халетата е имало хора на работа, тъй като районът е отцепен. Има опасност от вторични взривове. Спасителните екипи могат да влязат 24 часа след последния вторичен взрив, който е бил в 21:40 ч.

Д-р Любомир Виденов, директор на видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ, съобщи, че едната от пострадалите жени е настанена във видинската болница, а другите две в монтанската. Те са били далече от цеха, където е станала експлозията. Имат счупвания на крайници и наранявания, но са без опасност за живота им.

Пред завода има четири екипа на Спешна помощ - от Димово, Белоградчик, Чипровци и Монтана.

Преди 15 дни е приключила пълна проверка на фабриката, при която са констатирани нарушения и са издадени актове, каза по-рано вътрешният министър Бакалов. Явно дисциплината във фирмата не е била на висота, тъй като това не е първия инцидент там, отбеляза той.

От МВР увериха, че няма опасност за жителите на село Горни Лом.

Създадена е организация за първоначални действия за разследване. По разпореждане на главния прокурор на място са изпратени следователи от Националната следствена служба, посочват от МВР.

В светлата част на денонощието ще бъде извършено разузнаване на терена чрез използването на безпилотни самолети и специализирана техника.



#експлозия #Горни Лом #жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »