Няма признаци на живот около взривения завод, загинали са най-малко 15

Няма признаци на живот около взривения завод, загинали са най-малко 15
A A+ A++ A

На дневна светлина не се виждат признаци на живот около взривения завод в Горни Лом. С 4 термокамери спасителните екипи се опитват да открият оцелели. Трима доброволци са готови да влязат, въпреки опасността, ако надеждите се потвърдят.

„Предполагаемият брой на жертвите е около 15. Това обаче ще се установява постепенно в зависимост от близките, които ги потърсят”. Това каза лидерът на БСП Михаил Миков, който се намира в района на завода за боеприпаси в Горни Лом. По негова информация смяната е трябвало да приключи в 22 часа.

Отломки от разрушенията са намерени в периметър повече от 500 метра от взривилия се цех, каза пред Нова тв Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението".

„От двете сгради няма нито една. Разрушенията са изключително тежки", заяви главен комисар Николов. „Първият оглед показва, че няма признаци на живот около цеха".

Заради вторични взривове ръководителят на операцията е изкарал хората си на безопасно място. По думите на главен комисар Николов няма пряка опасност за населеното място, затова няма евакуация. Въпреки това е създадена организация за това, ако се наложи.

"Всички от оперативния щаб сме категорични, че опасност няма. Заводът е проектиран така, че при евентуален взрив и при една много тежка ситуация взривът да се насочи нагоре към планината и високо към небето, но не и към населеното място. И при най-тежките предположения, да няма повече от счупени стъкла", обясни Николов.

Той увери, че няма замърсяване на въздуха, което да е опасно за хората.

Военнослужещи от Българската армия със специализирана техника пътуват към района на взрива край Горни Лом, за да окажат специализирана помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Модулните формирования са от 61-а механизирана бригада и военно формирование 28 880 - Белене. Те разполагат с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси.

Военнослужещи от състава на служба "Военна полиция" в Плевен с бронирана машина тип "Пустинна котка" също пътуват към Горни Лом

Лидерът на БСП призна, че е бил на посещение в завода преди години и е останал учуден от условията на труд.

„Условията за работа са доста тежки. Хората от този край са бедни и за ниски възнаграждения се занимават с опасни дейности. Доколкото знам хората в завода получават минимална работна заплата плюс изработка”, каза Миков.
 

#взрив #Горни Лом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"