24 безследно изчезнали след изригването на вулкана Онтаке

24 безследно изчезнали след изригването на вулкана Онтаке
Спасителите продължават издирването на оцелели след изригването на Онтаке. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

24 души са в неизвестност, но издирването на оцелели и жертви след изригването на вулкана Онтаке в Япония продължава. Към момента са открити телата на 48 жертви.

Шест дни след изригването властите вече са мобилизирали спасителни екипи, които наброяват 1400 души. Те претърсват района около вулкана, който е покрит с пепел.

Изразът, който спасителните екипи използват, е за "хора без признаци на сърдечна дейност". Този термин е използван често в Япония, когато са намерени жертви, но съдебни лекари все още не са издали смъртни актове.

Стотици туристи, сред тях и деца, бяха блокирани в планината, след като вулканът изригна без никакво предупреждение на 27-ми септември, изхвърляйки огромни облаци пепел и скални отломки на височина над 3 км.

Представител на японската метеорологична агенция обяви, че макар да е имало завишен брой малки трусове, засечени в Онтаке от 10 септември насам, подобно силно изригване е нямало как да бъде прогнозирано лесно.

Вулканите изригват периодично в Япония - една от най-активните сеизмични зони в света, но от 1991 г. насам, когато загинаха 43 души, не е имало фатални случаи, свързани с това.

#Онтаке #Япония #вулкан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"