Национален траур за неслучилата ни се държава

Национален траур за неслучилата ни се държава
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

3 октомври е поредният ден на национален траур тази година - траур за посредствеността на държавните институции и неслучилите ни се преход, демокрация и път в Европа. По брой на трудови злополуки заради първобитни условия на труд можем да се конкурираме с Китай, Нигерия и Чили.

Най-малко 15 души са жертвите на взрива в завода до Горни Лом. Те са работили за по-малко от минималната работна заплата - за 250 лева на месец. Социалният министър Йордан Христосков обясни, че хората в района нямали друга опция за препитание, затова не затваряли фабриката. Дори само затова, че в страна от ЕС хора рабоят тежка и опасна за здравето работа за мизерна заплата е било достатъчен повод държавните органи да се намесят. Въпросът е обаче чии интереси защитават.

Условията на труд са без коментар - под минималните, както и заплатите. По данни на КНСБ материално-техническа база е остаряла, техниката на производство е допотопна и липсват инструкции и правила за производствения процес. Въпросът е къде са спали толкова време Инспекция по труда, следствието, прокуратурата, синдикатите?

Председателят на синдикат „Отбрана" Тодор Воденов коментира, че военните синдикати непрекъснато са сигнализирали, че в подобни фабрики трябва да се правят по-чести и по-качествени проверки. Според него, на подобни места трябва да рабоят висококвалифицирани кадри с години опит зад гърба си. Само че тези кадри сигурно ще искат да им се плаща, и то не по 200 лева, а това не устройва собственика.

Въпросният собственик, Валери Митков, бил велик майстор на масоните, професор, инженер-металург. Недопустимо е човек с подобни компетенции да позволи подобно вулгарно незачитане на елементарни норми, да не говорим за човешки права.

Тъжната статистика е, че само за последните 15 години на работните си места са загинали при нелепи инциденти, причинени от безхаберие, около 2000 български работници и служители.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"