Екип от 15 следователи разследва взрива в Горни Лом

Екип от 15 следователи разследва взрива в Горни Лом
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще разследват инцидента в с. Горни Лом. Предстоят огледи, претърсвания и разпити в района на взрива, в гр. Видин и в столицата.

До сега са иззети множество документи – лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на „Видекс“ АД, собственик на завод „Миджур“ в с. Горни Лом.

Извършено е претърсване в офиса на фирмата в гр. София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини, съобщиха от прокуратурата.

Проверка е извъшена и на обект на „Видекс“ АД в с. Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал сутринта, в деня на инцидента от служба КОС разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини.

Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено. Складовите помещения са запечатани и охраната им е поета от органите на МВР.

В момента се провеждат разпити на свидетели във Видин, с. Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба се разпитва собственикът на фирмата.

На 03.10.2014 г. сутринта, след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта, ще започне оглед на местопроизшествие от група следователи. В провеждането му ще участват съдебни лекари от Катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ „Александровска“, както и специалисти по взривни работи.

Ще бъдат извършени и огледи в незасегнатите от взрива сгради на завод „Миджур“, както и изземване на документи от административната сграда на завода.

В завод „Миджур“ е имало предни инциденти през 2006 г. /смърт на работник/ и през 2007 г. /отново смърт на работник/. И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове срещу изпълнителния директор на завода. И за двата случая са били постановени оправдателни присъди.

#eкип #15 #следователи #разследват #взрив #Горни Лом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"