България избира новите 240 депутати

България избира новите 240 депутати
Изборният ден започна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България избира новите 240 депутати на извънредни парламентарни избори. В 6:00 ч. в неделя отвориха изборните секции. Краят на гласуването е в 19:00, но ако има струпване на гласоподаватели, изборният ден може да бъде удължен.

Имащите право на глас в страната са над 6,8 млн. Избирателни права имат българските граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Над 11 000 секции са открити в страната. За вота към момента има регистрирани наблюдатели от 39 неправителствени организации. Международните наблюдатели са от седем организации, общият им брой е 69.

Зад граница на тези парламентарни избори са разкрити рекорден брой секции - 428 в близо 60 страни.

Сънародниците ни могат да гласуват срещу легитимен български паспорт и заявление по образец. Само за Турция секциите са 136. Във всички държави, в които има разкрити секции, във всяка една от тях, ще има минимум един представител на България и той ще бъде държавен служител.

За място в 43-то Народно събрание ще се състезават 18 партии и седем коалиции.

„До момента сериозни сигнали за нарушение няма. До 10:00 часа се събира оперативна информация за проблеми”, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Бюлетината, с която ще упражним вота си на 5-ти октомври, не се различава от тази, с която се гласуваше на изборите за Европейски парламент. В лявата част отбелязваме в квадратче предпочитаната от нас партия, коалиция или независим кандидат, а в дясната по желание посочваме преференцията.

Този път обаче над преференциите с малки букви изрично е написано, че това са предпочитания за кандидат от избраната листа на партия и коалиция.

#избори #ЦИК #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"