Заплаха от разпространение на ебола в САЩ

Заплаха от разпространение на ебола в САЩ
Има опасност ебола да се разпространи в САЩ. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Заразеният с опасния вирус ебола тексаски пациент Томас Ерик Дънкан е живял 10 дни у дома си и общувал с близки и приятели, след като се върна от Либерия. Едва след това е хоспитализиран със симптоми на ебола.

Медиците се опитват да установят всички негови познати. До момента са открити около 80 души. Четиримата членове на семейството му бяха държани под карантина три дни. От неделя те вече могат да напускат дома си.

Апартаментът, в който Дънкан е живял след пристигането си от Африка, вече е обеззаразен, а четиримата контактни са преместени в изолирана къща.

До събота лекарите от Тексас определяха състоянието на заболелия мъж като сериозно, но стабилно. Снощи, в изявление само от шест думи, болницата съобщи, че състоянието му вече е критично.



Още четирима американци - трима хуманитарни работници и журналист - са се заразили с опасния вирус в Либерия. САЩ обмислят да изпратят 4000 военни в Африка, за да помогнат за овладяване на епидемията от ебола. 

Междувременно, ръководителят на мисията на ООН за борба с ебола в Сиера Леоне похвали президента на страната Ърнест Баи Корома за предприетите мерки за справяне с кризата и разпространението на болестта.

Като голям плюс беше отчетено решението му за въвеждането на четиридневния режим за строга изолация през септември. На всички жители на страната беше забранено да излизат от домовете си за периода от 18-и до 21-и. Според специалистите мярката помогнала за предотвратяването на по-нататъшно разпространение на вируса и дала възможност на медиците да излекуват болните в начален стадий на болестта.

По последни данни, жертвите на смъртоносната болест надвишават 3 400, а заразените – 7000 души. Преобладаващата част от смъртните случаи са в три западноафрикански държави – Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

 

#САЩ #ебола #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници