Живко Георгиев: Няма да има наказани на тези избори

Живко Георгиев: Няма да има наказани на тези избори
A A+ A++ A

Няма да има наказани от избирателите партии на тези избори, каза в интервю за Novinite.bg социологът Живко Георгиев от „Галъп“. Очертава се пъстър, представителен парламент.

Какво беше различното в тази кампания, г-н Георгиев? Някои дори я обявиха за странна.

Безспорно кампанията беше по-вяла от обичайното. Много от големите играчи излязоха на избори без детайлно разписани програми, основно с по няколко приоритета. Освен това, очевидно беше по-слабо интензивна и медийната част от кампанията

Това някаква хитрост ли е?

Просто се отчете, че има умора сред хората и не особено високо доверие в институциите - нещо, което в крайна сметка субективизира резултата от демократичния процес. Всички институции доста се срутиха, дори банката, по други съображения, както и съдебните институции. Така че политиците решиха да не преиграват. Това беше по-скоро инстинкт за самозащита.

След като не застанаха пред избирателите с програми, на какво разчитаха?

На това, че почти всички са достатъчно добре познати. Няма нещо радикално ново. Да, имаше нови проекти или по-млади проекти, но те са сглобени от елементи, които са достатъчно добре познати на широката публика. Затова нямаше излишества. А и щеше да е в известна степен нетактично  -  при това усещане за криза, за бюджетен дефицит, нямаше да е добър тон да се пилеят много явно ресурси за предизборна кампания.

Какви са вашите очаквания предвид заявеното от лидера на победителите, че не желаят коалиция?

При Борисов винаги е възможна промяна, на това сме свикнали. Не се отнасяме сериозно към такъв тип декларации, в предизборна ситуация особено. Безспорно ще бъде трудно да се създаде мнозинство в този парламент, но има достатъчно гъвкави механизми, които могат да помогнат.

Колко широка може да бъде една коалиция? Може ли да обхване партии с противоположни възгледи?

Може. Естествено най-логична конфигурация е ГЕРБ с Реформаторския блок и евентуално Патриотичния блок, но е възможна и друга линия на голяма коалиция с БСП.

Социолозите имате ли методика да хванете неестественото гласуване, купения вот?

Има начини, не са 100-процентови доказателства, но се хваща купен, корпоративен и всякакъв друг вид съмнителен вот. Съмнително е, когато в една секция има много откази за участие в екзит пол - над средното равнище, което е 28-30 процента. Ако в някоя секция е над 50%, това не доказва нищо, но е съмнително.  Още по-ясен знак дава съпоставянето на резултатите на отделните секции в различни вотове. Има секции, които си менят непрекъснато ориентацията. Това не е естествено. Не може да са в един момент автентични, пък след това да се повлияят от нещо.

Обяснете впечатляващия броя 6 млн. избиратели според избирателните списъци. Това така ли е и какво значи?

Тези 6 млн. хиляди пъти са обяснявани - те по-точно са 6 млн. и 900 хиляди. Тук естествено влизат страшно много българи, които са в чужбина.

И които няма да гласуват вероятно?

Да, това показва практиката. Голяма част от тях не гласуват. Но това са граждани, имащи право на глас. Заминалите зад граница не са загубили правата си.

Още едно противоречие - казвате, доверието в институциите е много ниско. И все пак хората отиват и гласуват. Вие това как го обяснявате?

Някои имат надежда,  други гласуват, за да накажат някого, даже голяма част гласуват против някого. Не защото ги е впечатлила някоя партия, а защото тази партия е срещу някой, който  те не желаят да видят в парламента. 

Кои ще бъдат големите наказани на тези избори?

Не виждам много наказани. Партиите над бариерата във всеки случай не са.

 

#избори #Парламент #Живко Георгиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »