Кабинет на малцинството конструира ГЕРБ

Кабинет на малцинството конструира ГЕРБ
A A+ A++ A

Победителите в предсрочния парламентарен вот от ГЕРБ се наемат да съставят кабинет на малцинството. Това обявиха представителите на ръководството на пресконференция по обед, на която не присъства лидерът им Бойко Борисов.

Решаваме, че трябва да изпълним своя ангажимент към избирателите и да съставим правителство. Съзнаваме, че това ще бъде правителство на малцинството, каза Румяна Бъчварова.

Преговорите с останалите политически сили ще бъдат с цел достигане на мнозинство от 120 депутати. Всяко мнозинство под 110 депутати е рисково, подчерта Бъчварова.

Ще направим всички възможни усилия да се разберем по политическите въпроси с всички политически сили. Няма да отстъпим от своите основни политически позиции за управление на страната, каза Бъчварова. Ако не се случи това, отговорността ще се разпределя между останалите политически сили, подчерта Бъчварова.

Преговорите ще започнат след окончателното обявяване на резултатите от изборите.

Нашето виждане беше да започнем преговори с Реформаторския блок, но тяхното поведение по време на кампанията и техните условия кой да бъде следващия министър-председател е неприемлива за нас, посочи Бъчварова.

ГЕРБ няма да водят преговори за личности, а за политики, дадоха да се разбере от партията.

Категорично не обмисляме вариант на правителство без Бойко Борисов, подчерта Румяна Бъчварова.

Никога не сме записвали в програмата си, че искаме нова конституция, каза тя в отговор на въпрос.

По-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че Реформаторите няма да подкрепят правителство, в което Борисов в премиер.

Тяхното предложение за нас е всъщност опит за възстановяване на задкулисието в държавата, коментира Бъчварова. Те ни предлагат трета кандидатура, което по същество е искане за възстановяване на модела на кабинета "Орешарски". Имаме ясна позиция по всяка една от необходимите политики, заяви Бъчварова. Готови сме да съставим кабинет на малцинството, очакваме политическа подкрепа, повтори тя.

Томислав Дончев каза, че ГЕРБ няма да бяга от отговорността за сформиране на кабинет, но не биха и сформирали кабинет на всяка цена. Аритметиката не е добра дисциплина при сформирането на предстоящия кабинет, отбеляза бившият министър за еврофондовете, давайки знак, че няма да се търсят за коалиция непременно следващите партии по изборен резултат.

Всички преговори ще стават публично и прозрачно, каза Дончев и посъветва останалите партии да си изчистят исканията.

"Живея с убеждението, че големият трябва да прави по-малко компромиси, по силата на това, че зад него стоят повече български граждани. Правейки компромиси, да не да се превърнем в един голям компромис. Компромисът не може да води до самоубийство. Правейки безпринципен компромис, това означава да предадем всички", каза още той.

"Можем да получим парламентарна подкрепа по някои секторни политики. Ще бъдем ясни и няма да правим компромис на всяка цена да участваме в управлението", заяви Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ. Той увери, че партията на Борисов ще се стреми да няма задкулисие. Ако не получим подкрепа, отиваме на нови избори, повтори той известната от преди вота позиция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поднесе изненада, освен с отсъствието си от пресконференцията, и със спортен вид, отивайки вероятно на тренировка. Той премина покрай събралите се в централата на партията журналисти, облечен в анцуг и с маратонки, поздрави представители на медиите и напусна етажа, последван от охранителите си.

#ГЕРБ #правителство #избори #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"