„Нещо“ като „нищо“, или „нищо“ като „нещо“...!?

„Нещо“ като „нищо“, или „нищо“ като „нещо“...!?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ББЦ Николай Бареков обвини Реформаторския блок, че са купували гласове. Става дума за това, че в Хасково и региона има значително разминаване на гласовете за Реформаторския блок от последните избори и евроизборите.

Първо, трудно можем да сравняваме избори за национален парламент и евроизбори. И избирателната активност е различна, а и мотивите за гласуване са различни, заради това си направихме труда да съберем резултатите за ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок от сканираните протоколи, респективно за отделните десни партии преди формирането на блока, на изборите от 2013 г. за парламент, евроизборите от 2014 г. и последните избори за национален парламент. Избрахме едно съвършено произволно село в Хасковска област, до Димитровград – Ябълково.

Ето какво сочат данните: На последните избори, за БСП са гласували 29 избиратели, за ГЕРБ – 63, а за РБ – 59. Резултатите за същите партии на евровота са били: БСП-28, ГЕРБ – 40, РБ – 1...! Резултатите за тези партии от изборите за национален парламент през 2013 г. са били както следва: БСП-63, ГЕРБ – 78 и ДСБ – 0. В същото време обаче имаме 13 гласа за различни десни политически формации в различни коалиции и самостоятелно, за цялата Хасковска област.

Анализ на резултатите от трите избора сочи, че е възможно преливане на гласове от ГЕРБ към реформаторите, макар, че само това трудно би могло да обясни такава голяма разлика от близо 60 гласа в с. Ябълково. От друга страна, за цялата Хасковска област данните от последните избори сочат процентно за ГЕРБ, гласували 25,7% от гласоподавателите, за реформаторите – 14,5%, а за БСП – 10,64. Разликата между БСП и реформаторите е само 4 пункта, което едва ли е купен вот, още повече, че вот може да се купи от колебаещи се, или други десни избиратели, но не и от избиратели на БСП, или поне не така масово, а зад 4% се крие голямо количество хора.

На последните местни избори в Димитровград например Реформаторският блок е втора сила след ГЕРБ. На последните парламентарни избори те отново са втора сила на още „по-местно“ ниво, в селото, което избрахме произволно – Ябълково. Тук разминаване очевидно няма.

„Нямам информация, какво може да е станало в Хасково“, коментира за novinite.bg бившият лидер на СДС Мартин Димитров, от Реформаторския блок. Той категорично отрече да е имало преливане на гласове от ГЕРБ към РБ и обясни, че на такива избори, всяка партия се бори за себе си и никой на никого не дава гласове.
Според Димитров, резултатите на РБ са високи в страната като цяло. „От 150 хил. гласа на европейските избори, сега имаме 300 хил. гласа. Станахме свидетели на една много мощна вълна за Реформаторския блок и тази вълна е горе-долу в цялата страна. Може би е най-силна в София, Пловдив и Варна. Сигурно е имало и в Хасково такъв елемент“, посочи още Димитров.

На базата на изнесеното като данни до момента, твърдението на Николай Бареков, че реформаторите „са политически джуджета, които нямат място в политиката“, олеква, защото все пак, формация с 8,8% изборен резултат и над 20 депутати в парламента едва ли може да бъде определена като „политическо джудже“, не е коректно, не е и реалистично.

Колкото до това, дали са купувани гласове, когато има дадено деяние, трябва да има доказателства за него. Иначе, някой бил казал, че има „нещо“, само че, когато има просто „нещо“, може всъщност да няма „нищо“...!

#вот #избори #БСП #ГЕРБ #РБ #реформатори #Мартин Димитров #гласове #Бареков #Парламент #евровот #Ябълково #Хасково #Димитровград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »