Испанската медсестра се е заразила с ебола от ръкавица

Испанската медсестра се е заразила с ебола от ръкавица
Тереса Рамос, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заразената с ебола испанска медицинска сестра Тереса Ромеро е признала, че може да се е заразила, защото е докоснала лицето си с ръкавиците, с които се е грижила за починалия от болестта испански свещеник Мануел Виехо.

Информацията разкрива един от лекуващите я лекари Херман Рамирес (на снимката долу): "Днес ние възпроизведохме с нея всички действия по обличането и свалянето на специалния защитен костюм, с който Тереса е влизала в стаята на Виехо, и тя призна, че може да е докоснала лицето си с ръкавиците".

По-рано днес здравните власти на Испания решиха да изолират още една медицинска сестра, работила в отделението, където е лекувана Тереса. По-такъв начин под карантина в столичната болница "Карлос Трети" вече се намират петима, включително съпругът на сестрата - инженер, завърнал се неотдавна от Нигерия.

Под карантина са още три сестри,  грижили се за болни от ебола. За щастие, в нито един не е открит вирусът.

Междувременно, стана ясно, че икономическата цена на епидемията от ебола в Западна Африка може да надхвърли 32 милиарда долара до края на 2015 г., ако се разпространи извън трите засегнати в момента страни.

За момента епидемията е причинила смъртта на 3500 души в Западна Африка, главно в огнищата на епидемията (Либерия, Гвинея и Сиера Леоне).

#ебола

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"