40% от българите страдат от психични разстройства

40% от българите страдат от психични разстройства
Снимка: alexandrovska.com
A A+ A++ A

Всички статистики показват, че около 35-40 процента от населението на България страда от различни видове психични разстройства, съобщи по време на пресконференция по повод Световния ден на психичното здраве психологът Красимира Богданова, съобщи "Дарик".

Оказва се, че над 1 000 000 българи страдат от депресивни или тревожни разстройства. Всеки пети човек у нас е бил измъчван от психично разстройство поне веднъж в живота си. 

Управителят на Центъра за психично здраве в Хасково д-р Йордан Михайлов коментира, че въпросът с прогресивно увеличаващите се депресивни състояния и тревожни разстройства е особено сложен, тъй като пациентите губят много време, ходейки при врачки, експериментирайки с неподходящи лекарства, с леене на куршуми, вместо веднага да бъдат насочени към психиатър. Той дори спомена случаи когато лични лекари не давали направление на пациенти за психиатър.

"Тази стигма - „еди кой си е луд”, продължава да битува в пространството и именно тя възпира много от пациентите да отидат навреме при специалист”, заяви д-р Михайлов.

#психично здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"