Защо разпространяването на ебола в Европа е невъзможно?

Защо разпространяването на ебола в Европа е невъзможно?
A A+ A++ A

Разпространяването на вируса ебола в Европа практически е невъзможно, обясни д-р Татяна Колпакова, представител на Световната здравна организация (СЗО) в България пред БНР.

Според нея

внасянето на вируса в Европа е неизбежно

но не се очаква разпространяването му, тъй като при нас няма подобни традиции, които се практикуват в страните от Западна Африка, а и имаме много зряла система на здравеопазването, която е способна да се справи с проблема.

Настоящата епидемия от ебола е най-мащабната епидемия в историята. Този вирус е открит 70-те години, но досега е имало само единични случаи на заразяване, каза д-р Колпакова. 

Масови размествания на заболелите, особености на културните и религиозни различия в тези региони и съпротивата на вътрешните органи, които се борят със заболяването, са основните причини за мащаба на епидемията.

Важно е да се подчертае, че

пътят на предаването на ебола е при непосредствен контакт

предаването не може да стане по въздух. Затова целият комплекс от мерки, който се препоръчва от СЗО, отговаря на ситуацията, подчерта Колпакова. Създаден специален комитет, който се занимава с положението с този вирус. Комитетът е взел мерки относно държавите, които граничат със заразените страни.

СЗО не препоръчва да се вземат ограничителни мерки относно пътуванията и преноса на стоки.

Относно подозренията, че вирусът може да се разпространи на Балканите, тя каза, че тази епидемия е много широко отразявана пред публиката, но цялата подготвителна работа се води от много отдавна и не се вижда. 

От своя страна главният, държавен инспектор по епидемиология д-р Ангел Кунчев заяви, че не се налага нашата страна да прави нещо допълнително. Мерките, които са въведени най-вече по летищата и по отношение на бежанците са в действие, те работят. Всеки пристигащ на границата ни минава всички медицински прегледи. Той подчерта, че нашата страна има минимални връзки със заразените страни.

#Европа #разпространение #ебола #Световната здравна организация #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"