Катарският бизнес не уважи българския

Катарският бизнес не уважи българския
Трайков призна, че съвместните проекти между България и Катар не се случват, защото се струват малки и недостатъчно изгодни на катарската страна. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

На Българо-катарския бизнес форум, който беше открит в сряда сутринта от икономическия министър Трайчо Трайков в катарската столица Доха, не дойдоха бизнесмени от Катар.

Българската страна беше представена от над 100 български компании, които пътуваха специално с чартърен полет, за да представят своите продукти и услуги на евентуално заинтересувани катарски компании и инвеститори, съобщи Дарик радио.

В зала „Цюрих“ в хотел „Мьовенпик“ в центъра на Доха дойдоха обаче само българи. Форумът беше открит от министър Трайков на английски език, което малко обърка присъстващите.

„Това беше предварителната уговорка. Външно министерство са поканили голям брой фирми, тъй че всички бяха подготвени официалният език на форума да е английски“, обясни Трайков.

От поканените „голям брой фирми“, по предварителни данни около 500, в залата не бяха забелязани техни представители.

За втори път в емирството се прави държавно посещение от най-високи ниво и министърът на икономиката поясни, че независимо от неявяването на местни фирми партньорството между двете страни този път ще се случи в конкретни измерения, въпреки някои известни условности в правенето на бизнес с емирството.

„Би трябвало да се видят какви конкретни проекти ще заявят катарските компании, но трябва да се има предвид, че тук решенията за големи проекти се вземат от икономически субекти, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка“, каза той.

В последните години са се предлагали редица проекти, но засега без конкретен резултат.

Трайков призна, че проектите не се случват, защото се струват малки и недостатъчно изгодни на катарската страна.

„В последните две години, няма да скрия, че и ние и други министерства предлагаме голям брой проекти, както казах катарските инвеститори са много взискателни – и от гледна точка на възвръщаемост, и от гледна точка на качество на инвестицията. Досега не са се заинтересували от нито един от конкретните земеделски проекти, основно защото са им се стрували малки“, обясни енергийният министър.

Трайчо Трайков все пак не изрази притеснения от липсата на катарски фирми на Българо-катарския форум, тъй като „за всяка българска компания, която иска да привлича катарски инвестиции или да продава стоки и услуги, тук не е загубено време“.

Според него катарските компании не са огромна вселена от дребни компании, които по такъв начин правят инвестициите си.

„Форумът е нещо чудесно, но истинското съгласие за постигане на проекти според мен ще стане на срещите с инвестиционните организации“, подчерта Трайков.

#България #Катар #бизнес #форум #Трайчо Трайков #министър на икономиката #Доха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »