4 "да" и 8 "не" от ГЕРБ и БСП за общо управление

4 "да" и 8 "не" от ГЕРБ и БСП за общо управление
A A+ A++ A

4 съвпадения и 8 разлики между възгледите си за управление констатираха преговарящите екипи на ГЕРБ и БСП на първия кръг от консултациите за парламентарно мнозинство.

Не виждаме основа за бъдещо споразумение с БСП, обобщи резултата Цецка Цачева от екипа на мандатоносителите.

Янаки Стоилов, предвождащ преговарящите от БСП бе по-дипломатичен с изказването си, че "резултатът от тези консултации е повишаването на доверието между БСП и ГЕРБ при пряк диалог", но с допълнението: "Преценката на г-жа Цачева е точна" и той отхвърли вариант за общ кабинет.

На една тема и двете партии обърнаха специално внимание - разрешаването на проблемите около Корпоративна търговска банка.

Настояваме БНБ незабавно да назначи международно признат консултант за КТБ, който да предложи начин за излизане от ситуацията, каза Менда Стоянова от ГЕРБ.

"Трябва да се каже истината за КТБ и кой е виновен за нейното състояние. Ние сме за осигуряване на гарантираните влогове на гражданите", е позицията на БСП, изразена от Янаки Стоилов.

Допирните точки

Има съгласие за евроатлантическата ориентация, подобряването на бизнес средата и насърчаване на инвеститорите, влизането в европейския банков съюз, създаване на единния енергиен европейски съюз и за възстановяването на доверието на ЕК и плащанията по европрограмите, съобщиха преговарящите след близо четиричасови консултации.

Менда Стоянова от екипа на ГЕРБ посочи, че двете партии са на единни позиции за евроатлантическата ориентация на България и спазването на ангажиментите, поети в международни договори, подобряването на бизнес средата и насърчаване на инвеститорите, влизането в европейския банков съюз и създаването на единния енергиен европейски съюз, а също и за възстановяването на доверието на ЕК към България и на плащанията по европейските програми.

Различията

По осем приоритета вижданията са противоположни. Сред тях Стоянова открои финансовата, данъчната политика и енергетиката, на първо място АЕЦ "Белене" и цената на тока.

В междинно положение попадат темите, свързани с КТБ и инфраструктурните проекти. По тях двете политически сили имат принципно съгласие, но сериозни различия за начините, по които да се разрешат.

На разговорите са обсъдени 18 приоритета на ГЕРБ и 12-те червени линии, заявени от БСП по време на предизборната програма, посочи Стоянова.

Янаки Стоилов призова да се предприемат незабавни действията за подобряване на ефективността на държавата. Той изброи подобряването на събираемостта на приходите, противодействието на корупцията, МВР да не действа като силова структура и регулирането на монополите.

"Оспорваме кадровите промени, извършени от служебното правителство на Георги Близнашки, които са насочени главно към БСП", каза Стоилов.

За различията между ГЕРБ и БСП по енергийните въпроси Стоилов отбеляза, че БСП настоява проблемите в сектор енергетика да не се решават с вдигане на цените на тока.

"Никой не трябва да прибягва до увеличаване на цените на електрическата енергия. Това е нашата позиция", каза той. Не е възможно стабилизирането на НЕК, ако не бъдат преразгледани досега действащите договори с някои от производителите на ток, както и с ЕРП-дружествата, смятат в БСП.

За КТБ решението минава през законови промени и ново ръководство на БНБ, не само нов управител, посочи Янаки Стоилов. По думите му всички от сегашния състав на УС на БНБ носят отговорност не само за състоянието на тази банка, но и за целия сектор.

От БСП имат резерви към актуализацията на бюджета. Не приемаме актуализацията на Близнашки, защото ще се увеличат разходите с милиарди, каза Янаки Стоилов.

#Кабинет #консултации #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници