Погребението на Тито било фарс, разкриват участници

Погребението на Тито било фарс, разкриват участници
A A+ A++ A

Погребението на бившия югославски президент Йосип Броз Тито на 8 май 1980 г. е било един фарс, разкриват пред медиите участници в събитията. Според публикуваните спомени световните лидери, монарси и делегациите, присъстващи на погребението, са се поклонили пред ковчег пълен с пясък.

След повече от 40 години от някогашните спецслужби излизат подробности за раздялата с югославския лидер. Тялото на Тито бе напомпано с толкова много и различни лекарства, че започна бързо да се разлага и да се разнася неприятна миризма, разказва Обрен Джорджевич, който е работил 40 години в държавна сигурност.

"Когато Йосип Броз Тито почина, някой от членовете на председателството на СФРЮ и най-вече Стефан Дронски и Стане Доланц настояваха трупът да бъде балсамиран и сложен в мавзолей подобно на Ленин на Червения площад. Но тялото на Тито бе пълно с медикаменти и прекалено рано започна да се разлага. От него се носеше и неприятната миризма. От медицинска и хигиенна гледна точка бе решено, погребението да се извърши без тялото му. Изложеният ковчег в Съюзното събрание беше пълен с пясък", разкрива Джорджевич пред "Новости".

#Йосип Броз Тито #погребение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници