Очилата от сергиите - евтини и опасни

Очилата от сергиите - евтини и опасни
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Голяма част от очилата по сергиите и дори в някои оптики са опасни за здравето. Например, в оптика на Женския пазар в столицата продават очила с диоптри за 7 лв.

Д-р Алек Топалов, началник-отделение по офталмология на МБАЛ "Токуда Болница София" коментира опасностите, които крият евтините и фалшиви очила: "При очилата на пазара

не пише каква е дистанцията между двете стъкла

Това е сериозен проблем, защото пациентът например знае, че има нужда от очила с два или три диоптъра, купува си очила с такива диоптри, а се оказва, че като ги сложи, го боли глава. Това се получава точно поради несъобразената междузенична дистанция".

Освен това, на пазара редовно липсва информация къде продуктите са произведени,

няма UV-защита на стъклата

при слънчевите очила.

В повечето случаи такива очила са изключително некачествени и много бързо се чупят, каза още д-р Топов. Друг проблем е, че невинаги можем да знаем точният диоптър. При около 30-40 на сто пациентите има разлики между диоптрите на едното и другото око, а при въпросните очиба двете стъкла са с един и същ диоптър. Това също може да доведе до главоболие.

Има опасност и от алергия

тъй като много често алергията започва в етапа на контакт на самите рамки върху носа и по главата. В зоната около ушите и над скулите може да се появи контактен дерматит, каза още доктор Топов.

#опасни #пазар #сергии #очила #доктор #здраве #главоболие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници