Домашни микрокърлежи причиняват алергии и астма

Домашни микрокърлежи причиняват алергии и астма
Домашен микрокърлеж
A A+ A++ A

Домашните микрокърлежи водят до сериозни здравословни усложнения, а алергията към тях може да премине в астма. Това са резултатите от клинични проучвания, съобщени от д-р Тихомир Мустаков, главен асистент в Клиника по алергология и астма към УМБАЛ "Александровска".

На стария континент

eдин на всеки четирима е засегнат от респираторна алергия -

алергичен ринит и астма, като, ако не бъде предприето лечение, с течение на времето тя се влошава.

Нивата на микрокърлежи в домашния прах могат да се увеличат до 2-3 пъти повече през есента, в сравнение с летните нива, тъй като тогава има идеални условия за развитието им: висока влажност (50%), поддържане на отопление в жилищата и намалена вентилация.

Според доц. Мария Стаевска съществува

тясна връзка между ринит и астма в алергичния процес

Над 40 на сто от пациентите с алергични ринит имат и астма, и 80 на сто от астматичните пациенти страдат от алергичен ринит. Доказано е, че при пациентите с алергичен ринит вероятността да развият астма е 3,5 пъти по-голяма, сравнена с останалите.

Много често алергичният ринит се пренебрегва и остава недиагностициран. Макар че симптомите могат да варират от леки до тежки, по-малко от половината пациенти (45 на сто), страдащи от алергичен ринит, търсят медицинска помощ и лечение. Пациентите

прекарват средно 5 години преди да намерят подходящото решение

на проблема.

Противно на погрешните схващания, че алергията може да бъде повлияна само със симптоматични лекарствени средства, специалистите алерголози обръщат внимание на алергенната имунотерапия като единствен метод за лечение на алергията и предотвратяване на развитието на астма при пациентите с алергичен ринит.


#астма #алергии #алергия #кърлежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници