ЕК иска от България повече обекти за „Натура 2000“

ЕК иска от България  повече обекти за „Натура 2000“
Снимка: www.greenbalkans.org
A A+ A++ A

Европейската комисия поиска от България да определи повече обекти за „Натура 2000“, европейската мрежа от защитени природни зони.

Съгласно Директивата за птиците държавите членки трябва да определят най-подходящите места за специални защитени зони (ССЗ) за опазването на птичите видове.

Първоначално България определи достатъчен брой ССЗ (114), но площта на шест от определените зони бе значително по-малка от площта, изисквана съгласно списъка на орнитологично важните места (ОВМ). Въз основа на този списък Комисията и Съдът на ЕС преценяват дали държавите членки са спазили задължението си.

Комисията откри процедура за нарушение през 2008 г. и макар че много от ССЗ вече са в съответствие с изискванията за ОВМ, продължават да съществуват проблеми в специалната защитена зона „Калиакра“.

Във връзка с „Калиакра“ вече има висящо дело пред Съда на ЕС.

Проблеми има и в областта на Рила, където понастоящем на 17 вида птици, изброени в Директивата, не е предоставена достатъчна защита. Поради това Комисията изпраща мотивирано становище. Ако в срок от два месеца България не предприеме действия за разрешаване на проблема, случаят може да бъде отнесен до Съда на ЕС.

#„Натура 2000“ #ЕК #ЕС #Рила #Калиакра #птици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »