Никой не е поискал нов търг за "Южен поток"

Никой не е поискал нов търг за  "Южен поток"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Техническият директор на "Южен поток България" Анатолий Полукайнен заяви, че нито една институция не е поискала от "Южен поток България" да проведе наново търга за избор на главен изпълнител в страната.

"Ако постъпи искане за нов търг, акционерите ще го обсъдят и ще вземат решение", коментира Полукайнен пред в. „Преса“.

ЕС разкритикува конкурса, проведен при кабинета „Орешарски“, за непрозрачност и недостатъчна конкуренция. Това беше една от причините за започване на наказателна процедура срещу България. Според експерти провеждане на нов търг може съществено да намали цената на българския участък, която сега е около 3,5 млрд. евро. Служебният кабинет обаче вероятно ще остави въпроса за следващото правителство.

Конкурсът, проведен през март, беше спечелен от консорциум начело с руската частна "Стройтрансгаз" и пет български компании. След чуждестранни санкции срещу руския участник неговото място беше заето от "Центргаз" - собственост на "Газпром".

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви по-рано през деня, че проектът "Южен поток" не е европейски приоритет. Той поясни това при представянето на доклада на ЕК, в който се разглеждат възможностите при прекъсването на доставките на руски газ за ЕС през предстоящата зима.

“Приветстваме този проект, но той не е приоритет, защото не би доставил газ от нов източни”, допълни еврокомисарят. Според него, "Южен поток" може да бъде готов след три години, но засега не е решение на проблемите.

Руският президент Владимир Путин, който е на посещение в Сърбия, заяви, че осъществяването на проекта "Южен поток" се очаква да донесе на Сърбия над 2 милиарда евро нови инвестиции и съществено да увеличи енергийната сигурност на страната.

"Южен поток ще допринесе значително за цялостната енергийна сигурност в Европа. Той ще е от полза за всички, както за Русия, така и за европейските потребители, включително Сърбия", коментира той.

#Южен поток #ЕС #Гюнтер Йотингер #Сърбия #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"