България два пъти по-бедна - всеки четвърти гладува

България два пъти по-бедна - всеки четвърти гладува
A A+ A++ A

Светът се разделя на много бедни и много богати. Така е и у нас - с един и същи процент се увеличават милионерите, размерът на техните авоари и процентът на бедните. Това посочи пред ТВ 7 Мика Зайкова, независим финансов експерт от КТ "Подкрепа".

Според нея виновен за това положение е плоският данък - той помага на богатите, но е пагубен за бедните.

Не можеш да бъдеш щастлив в нещастна държава, убедена е синдикалистката.

Социоложката Мира Радева отбеляза, че тази тенденция е естествена и цитира "Мечо Пух" - "колкото повече, толкова повече".

Проблемът при бедните е, че те не виждат перспектива и продължават да затъват. Трябва да намерим начин успелите да предават опита си, призова Радева. Но политиците не си вършат работата.

Това е идеята на неолибералната теория, но не се получава. Нашите политици искат да откраднат всичко, отбеляза Зайкова. Това безумие продължава - в миналия парламент имаше един сребърен кръст, сега има един златен ключ - Първанов. Така доникъде няма да стигнем.

В нито една програма на партиите, които са сега в парламента, няма цялостна програма за повишаване на доходите, посочи синдикалистката.

В репортаж от Българската хранителна банка бяха цитирани данни, че се изхвърлят огромни количества годни за консумация продукти.  Оценката на специалистите там е, че около 700 млн. кг храна годишно у нас се изхвърлят на боклука. Всеки българин разхищава по 100 кг продукти, които биха могли да отидат за бедните, посочи изпълнителният директор на БХБ Цанка Миланова.

В складовете на организацията ежедневно постъпват храни с нарушен пазарен вид, но годни за ядене. С помощта на доброволци те достигат до домовете на бедни българи. Банката има капацитет да разпределя много повече продукти, но производителите и търговците не даряват, тъй като трябва да платят ДДС върху тяхната стойност.

В България доходите са спаднали наполовина за седем години, всеки четвърти е под прага на бедността, сочи статистиката.

Ние генерираме бедни домакинства, а те генерират бедни поколения, отбеляза Мика Зайкова. Висящото кафе бе добра идея, но ще се радвам повече трябва да има висящи билети за театър, висящи книги - това ще ни спаси, добави тя.

 

 

#бедни #богати #Мира Радева #Мика Зайкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"