Войната в Узбекистан отприщила композиторския талант на 22-годишния цигулар Санжар

Войната в Узбекистан отприщила композиторския талант на 22-годишния цигулар Санжар
A A+ A++ A

На 20 октомври във Фабриката за градско изкуство в София ще имаме възможността да усетим "Музиката на войната", проект на Сапаев квартет (Sapaev Quartet). Това са Санжар Сапаев – цигулка, Иван Стайков – цигулка, Радослав Йорданов – виола, и Станислав Ушинкин – виолончело.

Младият, 22-годишен цигулар от Узбекистан, Санжар Сапаев (на снимката долу) отприщил композиторския си талант след като навремето преживял гражданската война в родината си. Семейството му било принудено да се пресели в Одрин, Турция, за да оцелее.

Струнният квартет номер 8 в си минор опус 110 на Шостакович има програмен характер, свързан с водеща тема в творчеството на Санжар – война, антихуманизъм, мир, човеколюбие, и е посветен на жертвите от фашизма и войната.

В проекта си, освен музика, той използва актьори и танц от театър "Атом" с режисьор и хореограф Стефания Георгиева.. Музикантът-композитор е и автор на разказа, който ще чуем насложен към звуковата основа.

Произведението за струнен квартет „Войната идва“ е в две части, като втората е нареченна „Сълзите на войника“. Желанието на артиста е чрез своята гражданска позиция да накара публиката да се замисли.

За автора на идеята - Иван Стайков, концертът е музикален проект, а за публиката - спектакъл, в който ще се почувства като евакуирана - заради сирените, заради хляба и водата в ръцете, заради нестандартните палета, гуми и пейки, заместили меките удобни столове на класическата концертна зала. Носете си топли дрехи! Входът е свободен.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров

#цигулар #Узбекистан #композитор #талант #война #Турция #Цигулка #Радослав Йорданов #виола #виолончело #театър #атом #Шостакович #актьор #танц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »