Стотици миньори се вдигнаха на протест срещу пенсионната реформа

Стотици миньори се вдигнаха  на протест срещу пенсионната реформа
Снимка: btvnews.bg
A A+ A++ A

Стотици миньори излязоха на протестен митинг в Мадан срещу намерението на парвителството за промяна на пенсионната система на работещите в рудодобива и въгледобивната промишленост.

Протестът се организира от двата синдиката – КНСБ и КТ "Подкрепа". Митингът под надслов "Долу ръцете от пенсионната система" започна на историческия площад пред сградата на "ГОРУБСО - Мадан", където преди две години започнаха протестите на миньорите и доведоха до успех на техните искания.

За участие в протеста са поканени и миньори от Рудозем, Златоград, Кърджали, Лъки, мина "Черно море" - Бургас, мини "Марица изток" и др.

Лидерът на КНСБ Румен Каров представи техните искания. Той заяви, че протестът цели да "се противопоставим на Народното събрание, което иска да вдигне възрастта за ранното пенсиониране".

"Това вбеси хората, работниците, които работят тук, специално говорим за "ГОРУБСО-Мадан", и с нашата организация и двата синдиката стигнахме днес до този митинг. Не искаме да се вдигат годините за пенсия", каза Каров, цитиран от БНР.

В момента миньорите се пенсионират на 45 години при 10 години труд под земята.

#протест #миньори #Мадан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"