Зам.-министър на вътрешните работи: Всички държавни институции на високо ниво са много политизирани

Зам.-министър на вътрешните работи: Всички държавни институции на високо ниво са много политизирани
Филип Гунев
A A+ A++ A

Всички държавни институции на високо ниво са много политизирани, затова политизацията в МВР не е изключение, каза заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред БНР. Според него натискът от Европейската комисия в посока деполитизация би трябвало да се увеличи.

Гунев подчерта, че директорите на дирекции във всички министерства са малко или повече политически обвързан, а нов анализ на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР показва на какъв корупционен натиск са подложени директорите на районни управления или областни дирекции. Там

непрекъснато звънят народни представители с искане за това и онова

Те се чувстват в правомощието си да звъннат на шефа на РПУ-то, да кажат: „Аз съм народен представител от областта и тук сте спрели племенника ми“ или „Тук има проблем с една фирма – дали може да се видим да говорим?“, посочи Гунев.

Докато това не престане според него ние много трудно ще противодействаме както сериозната икономическа престъпност, така и на други по-сериозни корупционни схеми.

"За един началник на РПУ е много рисково да стане областен директор на полицията, защото знае, че вероятно

това ще бъде краят на кариерата му, когато се смени правителството

добави Филип Гунев. Даже и за началници на районни управления в известна степен съществува риск. В МВР се очаква политическото ръководство да е политически обвързано, да задава политики и да няма директен контрол върху действията на полицията, а полицията да има някаква степен на зависимост и след като са зададени посоките, да си върши работата".

Ние дотолкова сме свикнали да говорим за МВР и за полиция, че и двете са абсолютно обвързани, а това през последните години се засили, констатира Гунев.

#Филип Гунев #МВР #вътрешните работи #народен представител #депутат #Европейската комисия #министър #заместник-министър #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"