Дали поражението на Гришо в Стокхолм ще му коства Топ 10?

Дали поражението на Гришо в Стокхолм ще му коства Топ 10?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След динамичната седмица в тениса първата ни ракета най-вероятно временно ще напусне челната десетка в световната ранглиста. Това стана след участието на Григор Димитров на турнира в Стокхолм и загубването на миналогодишата титла.

След труден мач от четвъртфиналите на турнира между Гришо и американеца Джак Скот, българинът се класира на полуфинал с победа с 5:7, 6:4, 6:3. 

На полуфинала хасковлията демонстрира стабилна и атрактивна игра и с лекота отсрани Бърнард Томич с 6:3, 7:5 само за час и 18 минути.

Така тогавашният №10, Григор Димитров получи шанса да защити миналогодишната си титла от турнира в Стокхолм във финален мач срещу седмия в света Томаш Бердих. Гришо докара всички свои фенове до екстаз след страхотен първи сет и повеждане с 7:5. Чехът обаче се мотивира и успя да обърне мача с блестяща игра. Бердих доминира с 6:4 във втория сет след пробив. Ситуацията беше сходна и в третия сет, като той завърши по същия начин и сложи край на мача продължил 2 часа и 20 минути. Така чехът детронира Димитров и вдигна трофея на турнира в Стокхолм за първи път от 2012г. 

Фаталната загуба на финала коства на Григор Димитров 100 точки от актива си за световната ранглиста, като се очакваше да запази своите 250, при евентуална победа срещу Бердих.

Гришо прояви чувство за хумор след тежкото поражение като се пошегува с опонента си за мачовете между тях, които свършват само в три сета. Също така той прояви и уважение като поздрави чехът: " Благодаря ти за тази битка и те поздравявам. Никога не е лесно да загубиш финал, на мен ми се случва едва за втори път." .

Българинът все пак ще получи 49 770 евро от наградния фонд на турнира.

По същото време олимпийският шампион по тенис Анди Мъри триумфира на турнира във Виена. Великобританецът победи Давид Ферер във финала с 5:7, 6:2, 7:5. Динамичният мач продължи 2 часа и 41 минути и се отличи с цели 12 пробива.

След двубоя Мъри и Ферер ще заемат съответно 8-мо и 9-то място в ранглистата на ATP. 

Дали поражението на финала ще коства излизането на Гришо от десетката при следващото обновяване на класирането ? Българинът трябва да се съсредоточи върху играта си, за да вземе участие във финалите в Лондон, които ще започнат на 9 ноември. До тогава няма много време и само два турнира, в които Димитров може да участва.

Много критици смятат, че треньорът на българина, Роджър Рашийд, който го изведе до 8-мо място в световната ранглиста на 04.08.2014г., вече няма какво да му предложи и е виновен на провала на Григор.

Всички фенове се надяват на страхотна и безгрешна игра на хасковлията в оставащите турнири до края на месеца и евентуално завършване на сезона с участие на финалите в Лондон и завръщане на 8-мото място в ранглистата на АТР. А защо не и повече ?

#Григор Димитров #Гришо #Стокхолм #АТР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"