Организират среща за еврофинансиране на вероизповеданията

Организират среща за еврофинансиране на вероизповеданията
Все повече храмове в малки населени места, като в Димитровградското село Ябълково, се възползват от европари, за ремонти и освежаване.
A A+ A++ A

„Следващата седмица ми е зелена, няма заседания в Брюксел и в Страсбург, така че, ще Ви поканя всички да разгледаме въпросите за финансирането по европроекти на ремонти на храмове“, обеща Томислав Дончев от ГЕРБ. Той направи импровизирана среща с духовници от Видинска епархия, дошли да изразят подкрепа за ГЕРБ и съставянето на правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави на Дончев задача да организира срещата с духовниците и да се разберат, какво може да направят институциите, за да ги подпомогнат.

От своя страна йеромонах Никанор, който е определен от Светия Синод на БПЦ като официален представител за координация по европроекти и еврофинансиране обясни, че освен нормалният процес на вземане на решения, винаги и във всяка една парламентарна демокрация се нарича политическа воля.

„Ние дойдохме тук, за да напомним за себе си и да помолим отново да има политическа воля за по-пълното интегриране на БПЦ. Ние носим много упреци, но не може човек само да бъде хулен и бит,трябва и да му се помогне, за да си поправи кривиците. В новия програмен период, който все още не е започнал, но номинално е започнал тази година, Църквата ни е бенефициент. Тя ще помага не само за възстановяването на храмове, но и при социално слабите, инвалидите и възрастните хора. Ще се включим по-пълноценно с поклонническите си центрове в регионалния туризъм, за насърчаване на местните икономики, но всичко това изисква много работа и тя трябва да се извърши съвместно“, заяви Наканор.

По думите му, БПЦ и останалите вероизповедания действат по специален закон, „администрацията не познава нашата правна форма и често се правят неуместни неща в законодателството. Претенциите към нас понякога не са основателни. Надяваме се на повече подкрепа от изпълнителната власт. Възстановяването на България трябва да започне от възстановяване на опустошените човешки души“, каза още йеромонахът.

На въпрос от novinite.bg, какво точно искат от политическа партия ГЕРБ, йеромонах Никанор отговори, че искат политическа воля, защото без нея има само членове, алинеи и параграфи.

„Очакваме ГЕРБ да направят правителство и заради това идваме при тях. Те имат мандат за това. Именно сега сме тук, докато още не са станали велики политиците, защото едно е г-н Иванов, друго е министър Иванов“, посочи Никанор и добави, че вече две години настояват за промени в една от оперативните програми. Сменили са се и министри, но по конкретен казус все още няма отговор от администрацията.

Стана ясно, че предстоят срещи и с представители на останалите политически сили, които биха участвали във властта и в подкрепата към едно коалиционно правителство.

„Всичко онова, което се направи за Църквата преди, се направи със съвместното действие на Томислав Дончев. Участието на Църквата в повече оперативни програми се дължи на политическата воля на Бойко Борисов и на техническата работа и воля на Томислав Дончев“, заяви йеромонах Никанор.

Предстои да се отвори по-широко възможността на БПЦ зда подпомага държавата в социалната дейност.
Стана ясно, че 179 са местните поделения на социалното министерство в цялата страна. Църквата има 4 хил. храма, което предоставя по-голяма възможност за социално подпомагане. Никанор обясни, че социалната система на държавата е бившата социална система на Църквата, която е била национализирана през 1946 г.

„Нито една оперативна програма не е действаща. Не обвинявам никого, но нищо не се случва. Започнахме да работим по оперативните програми през 2012 г. и нищо някои от програмите все още не са завършени. Хората нямат пари, а бюджета се продънва. Няма частни инвеститори“, коментира йеромонах Никанор. И добави, че до седмица-две трябва да се решат основни въпроси за еврофинансирането за вероизповеданията.

#Никанор #пари #средства #еврофинансиране #Томислав Дончев #Иванов #туризъм #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"