ГЕРБ прави втори опит за коалиция с Реформаторите

ГЕРБ прави втори опит за коалиция с Реформаторите
A A+ A++ A

ГЕРБ ще направят втори опит за създаване на управляващо мнозинство с Реформаторския блок.

"Решихме да проведем още едни консултации с четири партии през тази седмица. На първо място това са реформаторите. Това са нашите партньори, независимо от проблемите, които има там", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след двучасово закрито заседание с актива на партията.

Политическите партии сме длъжни да намерим решение и да излезем от кризата, добави Борисов.

Правителство може да има до седмица след връчването на мандата, смята той.

Продължават консултациите с Реформаторския блок, БСП, Патриотичния фронт и АБВ, решиха победителите в изборите.

На изборите гледаме като на краен вариант, подчерта Бойко Борисов. По думите му политическите партии са длъжни да намерят решение на проблемите и да излязат от кризата.

В новия кръг консултации ще участват и експерти.

Редът се променя: първите разговори ще са с реформатори, след това с БСП, Патриотичния фронт и АБВ. Такова е било предложението на преговорния екип, обясни Борисов.

Преговорният екип се събира следващия понеделник в 11.00 часа. Дотогава до голяма степен трябва да е изчистено с кого може да управлява ГЕРБ.

"В 14.00 сме в парламента, така че дотогава за партията трябва да имаме изчистена концепция – дали ще предложа правителство на малцинство. Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане, защото тогава само подкрепа на ДПС ще имаме, което е неприемливо. Разбира се, не мога да говоря от името на другите партии”, каза Борисов.

Ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи, отбеляза той. 

"Гледаме отговорно. Не е честно през няколко месеца на Плевнелиев да му се вменява да прави служебно правителство и да носи отговорността на партиите и след това всеки да се упражнява чие е служебното правителство, затова партиите сме длъжни да излезем от кризата и да намерим решение", коментира лидерът на ГЕРБ.

Той самият ще присъства на преговори тогава, когато има подготвено коалиционно споразумение, ако има детайли по него или ако се обсъжда компромис, който преговорният екип не е готов или оторизиран да направи.

„Аз съм твърдо за единство на Реформаторския блок и сме длъжни с тях да се разберем още повече, че техните лидери заявиха, че над 90% ни съвпадат програмите. Тогава не виждам някакви различия. Да не говорим по тема съдебна система, енергетика – там имаме общи виждания”, каза още Бойко Борисов. Според него на досегашните преговори екипът на ГЕРБ се е справил много добре.

#ГЕРБ #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"