Битката за Кобане: 60 въздушни удара за 4 дни

Битката за Кобане: 60 въздушни удара за 4 дни
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

60 въздушни удара за четири дни. Това е равносметката за действията на международната коалиция, които спряха настъплението на "Ислямска държава" към сирийския град Кобане. Американската армия спусна от въздуха оръжия, боеприпаси и медицински доставки за кюрдските сили, които отбраняват Кобане от офанзивата на "Ислямска държава".

Доставките са първите по рода си и бяха предшествани от въздушни удари на САЩ и коалиционните им партньори в и около Кобане.

В Кобане все още има много цивилни. Те не искат да напуснат своите домове, независимо от факта, че турската армия би им позволила да преминат границата. От кадри, заснети със скрита камера, се вижда как кюрди и турски военни раздават хляб на хората, останали на сирийска територия.

Те разказват, че в Кобане са останали хиляди цивилни. Те се страхували, че ако напуснат града, турската армия няма да им позволи да се върнат. Някои смятат, че действията на Турция са част от внимателно обмислена стратегия. Целта е да бъде отслабена защитата на Кобане, където живеят предимно кюрди.

Някои бойци все пак успяват да се промъкнат през границата и да се върнат в Сирия. Турската армия на свой ред отрича да спира хората да се връщат в Кобане.

На фона на растящото напрежение, битката за града продължава, а броят на загиналите расте непрекъснато.

#Кобане #Кобани #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »