Добрата новина днес: В Нигерия вече няма ебола

Добрата новина днес: В Нигерия вече няма ебола
Нигерия, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Нигерия вече официално няма ебола, след като шест седмици не са били регистрирани нови случаи, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Страната с най-голямо население в Африка беше похвалена за бързата си реакция, след като заразен либерийски дипломат внесе заболяването през юли.В петък СЗО вече обяви, че

в Сенегал също няма ебола

Епидемията отне живота на над 4500 души в Западна Африка, главно в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне. 70 на сто от заразените в тези страни са починали.

В същото време външните министри на ЕС ще се срещнат днес в Люксембург, за да обсъдят как да засилят реакцията си срещу заплахата от ебола. Европейските страни обещаха да предоставят

над 500 милиона евро за засилване на здравните системи

в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея и за намаляване на щетите от ебола върху икономиките на тези страни.

Преди срещата германският външен министър Гидо Вестервеле предложи ЕС да разположи цивилна мисия в Западна Африка, която да служи като платформа за изпращане на здравни работници.

За да бъдат спряни нови епидемии, предизвикани от вируса ебола, жителите на Африка трябва да бъдат убедени

да не ядат месо от диви животни

пише британският в. "Индипендънт". Източник на сегашната епидемия са станали прилепите, които са ловували жителите на Гвинея, уточнява изданието.

Според специалиста от Лондонското зоологическо дружество Маркус Роуклиф трябва да се провежда разяснителна работа сред жителите на страните от Африка, които не знаят за опасността от заразяване.

Поради липсата на животновъдство населението на много държави от Африка прибягва до лов на диви животни, които се явяват носители на зарази. Населението в басейна на река Конго годишно консумира 5 млн. тона месо от диви животни.

#Африка #Нигерия #ебола #Либерия #Сиера Леоне #Гвинея #заразен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"