Мъжете се разболяват по-лесно заради липса на естроген

Мъжете се разболяват по-лесно заради липса на естроген
A A+ A++ A

"Мъжкият грип" не е мит. Поради липсата на женски полови хормони имунната система на т.нар. силен пол отслабва и се разболява по-лесно.

Според учени от Харвардския университет липсата на естроген прави господата по-податливи на пневмония и други респираторни заболявания.

Изследван е ефектът на бактериална пневмония върху мишки, като техните бели дробове са били заразени с болестта. Проф. Лестър Кобзик открил, че женските мишки са естествено по-устойчиви на заболяването. Това се дължи на ензима NOS3, активиран чрез освобождаването на женския полов хормон естроген.

След това при други мъжки и женски заразени мишки е отстранен генът, отговорен за производството на NOS3. По този начин женските мишки вече не са по-устойчиви на инфекции.

Чрез инжектиране на доза естроген както на мъжките, така и на женските мишки възстановяването на белите им дробове било много по-бързо в сравнение с нормалните мишки.

Това откритие в бъдеще може да бъде използвано за засилване на устойчивостта срещу често срещани и сериозни инфекции в белите дробове, и да се възпрепятства прерастването на грима в пневмония.

#мъже #грип #респираторни заболявания #пневмония #болест #имунна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »